Verhalen

Katten van Henk en Carla Visser onderzocht op corona

Testen voor de wetenschap

Luid miauwend, grommend en blazend ondergingen de zes katten van Henk Visser (directeur van de Nivo) en zijn vrouw Carla afgelopen week een speciale coronatest voor huisdieren. De tests werden uitgevoerd door een team van twee wetenschappers van de Universiteit van Utrecht en maken deel uit van een grootschalig onderzoek naar COVID-19 bij huisdieren van positief geteste gezinnen.
Door Leonie Veerman


Omdat Carla eerder positief testte op het coronavirus - ze had gelukkig slechts milde klachten - besloot het stel hun zes katten aan te melden om deel te nemen aan dit onderzoek. „Ze zijn in principe niet ziek”, zegt Carla, „en het is ook onwaarschijnlijk dat ze het coronavirus via mij hebben opgelopen, maar we willen het toch graag laten controleren. Ik ben zelf namelijk lerares op een basisschool en dan is het toch fijn als ik zeker weet dat er geen kans bestaat dat ik opnieuw word besmet door een van mijn katten thuis. Bovendien is het effect van COVID-19 op huisdieren nog compleet onbekend. Het is een onontgonnen wetenschappelijk gebied, dus we dragen graag een steentje bij aan dit onderzoek.”
Sinds enige tijd verrichten de wetenschappers van de Universiteit van Utrecht, vergezeld door een dierenarts, huisbezoeken door heel Nederland. Speciaal voor de gelegenheid hebben zij een mobiele dierenkliniek van Stichting Zwerfkat in bruikleen. Gehuld in beschermende kleding neemt een van de wetenschappers de gekooide katten een voor een van Carla over bij de voordeur. „Vandaag doorkruisen we heel Noord-Holland met deze wagen”, vertelt hij enthousiast, terwijl hij met de eerste kat de laadruimte van de vrachtwagen inloopt, welke van binnen volledig is ingericht als kleine dierenkliniek.
Nederlandse huishoudens waarbinnen een coronabesmetting heeft plaatsgevonden, kunnen zich geheel vrijwillig aanmelden voor deelname aan het huisdieren onderzoek. Onder de dieren zelf blijkt er echter veelal sprake van flinke tegenzin. Tijdens de test neemt de dierenarts een bloedmonster af en vervolgens wordt met een klein wattenstaafje (swab) materiaal uit zowel de bek als de anus van het beestje afgenomen. Bij de Britse Kortharen Limo, Lucy, Leo, Sproet, Macy en Ragdoll Ginny ging dat niet zonder slag of stoot. De vriendelijke wetenschappers hebben moeite om de katten in bedwang te houden, en blijven hen uit volle macht geruststellen.

'Het is al eens
een keer misgegaan,
toen ben ik flink
opengekrabd door een kat'

„Voor de dieren is het natuurlijk best wel stressvol”, zegt de mannelijke wetenschapper die de taak heeft de katten vast te houden tijdens het onderzoek. „Het is al eens een keer misgegaan, toen ben ik flink opengekrabd door een kat. Nu stoppen we het onderzoek als de beestjes echt te agressief worden.” De katten van Carla en Henk hebben de coronatest uiteindelijk allemaal doorstaan. Voor Ragdoll Ginny werd de spanning op een gegeven moment echter zo groot, dat hij zijn plas liet lopen. Gelukkig is de nat geworden wetenschapper niet boos: „Dat kan gebeuren natuurlijk. Zo zie je maar waar die beschermende kleding al niet goed voor is.”
Mochten er huisdieren positief getest worden op corona, dan betekent dat niet dat ze moeten worden ingeslapen. „Dat stelt me wel gerust”, zegt Carla. Baasjes dienen de zieke dieren dan wel zoveel mogelijk binnen te houden en mag er tijdelijk geen ‘intensief knuffelcontact’ met de arme beestjes plaatsvinden. Carla en Henk worden binnen enkele dagen telefonisch geïnformeerd over de uitslag.

|Doorsturen

Nathalie

2020-10-30 21:10:28

Dierenbeulen eerst maar eens leren katvriendelijk te hanteren

Uw reactieNieuw-Volendam in beeld


Laatste nieuws

Ondernemend nieuws

Laatste vacatures

Meest gelezen

Laatste reacties