't Bottertje
Lid worden
't Bottertje
Lid worden

Algemeen

Nico schittert in ’Heel Holland Bakt’

TV-kijkend Nederland wordt al voorverwarmd. ’Heel Holland Bakt’ gaat zondagavond weer beginnen bij Omroep Max. Met dit keer Nico van Diepen uit de Haringstraat als een van de tien deelnemers. En Van Diepen (62), afkomstig uit een van de vele Edamse bakkersgezinnen, heeft zich niet ingeschreven om als figurant te dienen. ,,Voor het weekeinde van de finale heb ik vrij gehouden”, zegt hij in een voorstukje van het veelbekeken programma.

Net terug van een fietsvakantie in Frankrijk met zijn vrouw Anja Witteman, vertelt Nico over zijn ’bakavontuur’ voor de camera’s. ,,Vorig jaar deed ik een broodbakcursus in Nijmegen. Ja, Nijmegen, da’s niet om de hoek, maar ik wilde het altijd nog een keer doen en had er de tijd voor, omdat ik werkeloos was. Ik heb niet één keer van de zes cursusdagen onderweg het gevoel gehad op te kijken tegen de lange rit. Zo leuk was de cursus en ook de groep cursisten met tien mensen. Zij spoorden mij vervolgens aan om mee te gaan doen aan ’Heel Holland Bakt’. Toen heb ik me verdiept en dan gaat het opeens heel snel, want nadat ik me na steeds uitstellen vlak voor de deadline had opgegeven, werd er vrij snel contact met me opgenomen.”
,,Dan ga je mee in de molen, die leidt tot een voorselectie. Uiteindelijk blijven er maar tien amateurbakkers over die daadwerkelijk mogen deelnemen. Qua toelatingscriteria moet je uiteraard kunnen bakken en je moet ook leuk overkomen voor de camera. En als je zo’n programma gaat maken, dan zoeken ze uiteraard tien mensen met verschillende karakters, jong en oud, vrouw en man. En bij de laatste test kijkt men hoe je op de camera reageert.”
Thuis - ook de kinderen Pim, Bram en Mieke - vonden ze het erg leuk dat hij het ging doen. En de camera’s ervoer hij nooit als een drempel. ,,Die zie je op een gegeven moment niet meer, want je bent gefocust. Om te testen hoe je er mee omgaat, ging André van Duin me vragen stellen, maar dan niet gewoon op gepaste afstand, maar bijna neus tegen neus. Ik dacht: ik ga geen stap achteruit, maar na dertig seconden denk je: man, ga achteruit”, lacht hij. ,,Achteraf vond ik dat geweldig.”
In de trailer van het programma, waarin Nico zich voorstelt aan de kijkers, vertelt hij over de bakkerstraditie in huize Van Diepen van de vorige eeuw. ,,Onze jongens thuis konden allemaal bakken en deeg maken, de meiden stonden in de winkel. Ik ging in het bakkersvak, in de zaak van mijn vader. Hij had pech, want toen hij 51 was slibde zijn kransslagader dicht. Waar je nu een stent voor krijgt en na twee dagen weer het ziekenhuis uit gaat, keken ze destijds in 1972 voor de operatie naar je conditie en je overlevingskans en besloten ze mijn vader niet te opereren. Maar zes Volendammers uit datzelfde groepje wel en die haalden het millennium, da’s bizar. Hij vroeg, toen hij ziek werd, of ik de bakkerij aan de Lingerzijde wilde overnemen. Hij vond het niet erg dat ik daarop ’nee’ antwoordde. Het jarenlang werken in de nachtelijke uren, dat zag ik niet zitten. En vergeet niet, wat weinig mensen weten, is dat er vroeger liefst 25 bakkerijen in Edam waren, in een stadje van zesduizend inwoners.”
,,Nadat ik de bakkersopleiding had gedaan, maar uit het vak gegaan, ging ik werken in de keukens van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Nam ik daar het initiatief om een cursus banketbakken te geven voor het personeel. Het enthousiasmeren van die mensen, dat vind ik het leukste. En zo geef ik tot op de dag van vandaag dergelijke cursussen en dan is het vooral om de mensen een basis te geven. Ik ben ook geen culinaire kok, houdt het bij de klassieke recepten. Het gaat mij om de basistechnieken, hoe maak ik bijvoorbeeld goed beslag zonder allerlei hulpmiddeltjes. En ik laat ze de valkuilen zien. Ik laat zien hoe het goed gaat, of laat heel bewust zien hoe het fout kan gaan.”
Hij vertelt in de trailer online ook over zijn valkuil. ,,Die tijdsdruk van dat iets klaar moet zijn, doet veel met mij, dat geeft een stuk spanning. En de verschillende weerselementen, die komen er ook nog bij en daar had ik me niet op ingesteld en ben ik aardig ingetuind. Je hebt op tv die tent wel eens zien staan, maar je weet niet wat het betekent als er windkracht 6 door die tent gaat. Nou, de eerste aflevering had ik dat cadeautje, dus daar zal ik bepaald niet fotogeniek op staan.”
Tijdens de fietsvakantie in Frankrijk viel het wat dat betreft mee. ,,Dan kook ik dagelijks op de camping, heb ik een brandertje, twee pannetjes en een klein braadpannetje mee, daar kan ik makkelijk een twee gangen-dinertje mee maken. Met een wijntje erbij, want dat hebben we na zoveel kilometer fietsen wel verdiend. En één keer per jaar kook ik lekker voor zo’n tien gasten, op mijn verjaardagsfeestje, altijd voor andere mensen.”
De laatste jaren heeft hij in het grafisch vak gezeten. ,,Ik ben geen echte graficus, meer de probleemoplosser, daar kan ik creatief in zijn. Nee, sinds de trailer en promo’s van het tv-programma draaien, regent het nog niet vacatures die aangeboden worden. Maar ik ben ook pas zondag van vakantie teruggekeerd, dus het kan nog komen”, lacht Nico.
,,Ik ga straks aan de slag als docent assistent bij het Don Bosco College en als ICT-er bij de Nieuwe School.”
Komende zondag om 21.00 uur begint het vijfde seizoen van ’Heel Holland Bakt’. Vorig jaar haalde het programma met uitgesteld kijken de drie miljoen kijkers en waren er vooraf zevenhonderd aanmeldingen. Op woensdag is er een semi-live show, ’Smaakt naar meer’, gepresenteerd door André van Duin, waarin de aflevering van zondag wordt nabeschouwd, de afvaller aanwezig is, tezamen met drie bakfans. In de komende weken kunnen we op zondag zien hoe Nico het er van af brengt.

 

|Doorsturen

Uw reactie