't Bottertje
Lid worden
't Bottertje
Lid worden

Algemeen

Voetganger zwaar gewond na aanrijding op de Julianaweg

Dinsdagmorgen om 6.23 uur kreeg de politie melding binnen van een ernstig ongeval op de Julianaweg. De heer Jaap Veerman stak via het zebrapad naast Snackbar Roma de Julianaweg over, waarbij hij geschept werd door een bedrijfsbusje. Door de klap en smak liep hij meerdere botbreuken en ernstig letsel op.

Twee ambulances en een traumateam rukten uit naar de Julianaweg. Zwaar gewond is het slachtoffer met grote spoed per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Ook een traumahelikopter werd ingezet. Door de politie wordt nader onderzoek verricht naar de toedracht van dit ernstige ongeval. Over de toestand van het slachtoffer was bij het ter perse gaan van deze krant verder nog niets bekend.
In het verleden zijn er al meerdere ongelukken gebeurd op dit zebrapad op de drukke Julianaweg. Op bijgevoegde foto's uit februari 2014 is te zien dat er borden werden geplaatst met verlichting om het zebrapad duidelijker zichtbaar te maken voor de automobilisten. Ondanks de toen genomen maatregelen blijft het een gevaarlijke en onoverzichtelijke oversteekplaats.

|Doorsturen

Anoniem

2017-02-14 14:38:47

Hoeveel mensen moeten er gewond raken of overlijden voordat er bétere stappen worden ondernomen met dit zebrapad? Als iemand die zijn hele leven al aan deze weg woont is het een vrij dramatisch iets om te zien dat er simpelweg geen goede, concrete oplossing is. Knal er nog een stoplicht neer of bedenk iets anders, maar genoeg is genoeg. Er zijn nu genoeg ongelukken geweest op dit specifieke, kleine stukje weg. 

Lida

2017-02-14 17:24:52

Alle inwoners weten dat hier een zebra ligt!!! Aanpassing van de snelheid en kijken is daarom een Must. We weten allemaal dat er roekeloze mensen zijn maar een beetje rekening houden met elkaar kan geen kwaad.

Condoleances en heel veel sterkte voor de familie van het slachtoffer.

Klaas

2017-02-14 18:44:36

Typisch Volendamse reactie weer. Nu moet de gemeente er weer wat aan doen. Je moet je gewoon aan de regels houden.  Stoplichten weerhouden   de bouwbusmaniakken er niet van om met 120km door 50km zones te rijden. Net als de voetgangers die van mening zijn dat ze niet hoeven uit te kijken wanneer er over een zebrapad gelopen gaat worden. De oorzaak zit 'm dus in het gedrag van de mensen.  Daar moet de oplossing dus ook gevonden worden. 

Wendy hoencamp

2017-02-14 19:32:43

Echt verschrikkelijk

Wendy hoencamp

2017-02-14 19:38:28

Echt verschrikkelijk. Verschrikkelijk dat de beste man het niet overleeft heeft en verschrikkelijk dat de bestuurder iemand heeft doodgereden. Een last die je de rest van je leven meedraagt. Hopelijk opent dit wel de ogen van de gemeente en stoppen ze hun koppen nog steeds in het zand. Zoals het spreekwoord zegt: als het kalf verdronken is dempt men de put. Nu is het helaas deze man, mijn angst is altijd dat dit 1 van mijn kinderen overkomt. Wat vaak al bijna het geval is geweest.Overigens vind de gemeente deze zebrapaden ( foe en eikenlaan) veilig en overzichtelijk dus goed genoeg. Dat heeft de gemeente mij zelf vertelt. Samen met vvn, een verkeers ouder en Johan boetie hebben ze dat ondervonden. Wat natuurlijk 1 hele grote leugen is vanuit de gemeente. Ze willen hier gewoon niet te veel geld aan uitgeven en vinden geld belangrijker dan een mensen leven. Dus doen ze maar een leugentje om bestwil. Ik heb al zo vaak gebeld, politie heeft zelfs een melding gemaakt. Meedere keren zelfs. De gemeente moet zich diep schamen en zich zeer schuldig voelen want dit is voor het allergrootste deel hun schuld. 1 man dood en de ander gerekend voor z'n leven. En dat door een gemeente die niet naar de burgers luisterd en vooral er geen geld voor uit wil geven. Ik schaam me dat ik in een gemeente woon waar het om geld gaat en niet om de inwoners. En dan heb ik het niet eens over het rijgedrag van vele bestuurders die denken dat ze koning van de weg zijn.

mark veldhuizen.

2017-02-14 20:15:42

in en in triest,sterkte voor de nabestaanden,gecondolleerd,ik leef met u mee.,gr.mark veldhuizen,collega van dhr.jaap veerman.

Sijmen Wikkel

2017-02-15 03:05:44

Kijk de Gemeente toch eens bezig op die eerste foto! Ernstig ongeluk gebeurd en gelijk actie: niet dat het nou veel gaat helpen hoor, dat extra gele randje om de zebra-borden, maar toch... de hypocrisie ten top! Iets met een kalf en een put of zo. Maar wat ze ook doen: tegen de plaatselijke kamikazechauffeurs van bouwbusjes is sowieso geen kruid gewassen: het zijn en blijven aso's pur sang. Heel veel sterkte voor de nabestaanden!

mark veldhuizen.

2017-02-15 06:48:16

de gemeente wil de zeetsraat en het europaplein aanpakken,lekker,boeiend,laten ze eerst maar eens de verkeersmentaliteit,van de vrolijkedammers aanpakken,die,laat,nogal te wensen over,getuige dit tragische ongeluk,waarbij mijn collega is overleden,misschien is dat een idee.

Gerrit Tol

2017-02-15 08:27:40

Het probleem is eigenlijk dat ze lichten neerzetten die in de ogen van ambtenaren opvallend zijn zodat bestuurders weten dat ze een zebra naderen. Deze lampen echter geven geen wit licht maar geel licht en dat zorgt er nu juist voor dat je niet eens ziet of er iemand over wil steken. Bij zebra's horen gewoon heldere en fellere lichten te staan want dat valt pas op en zorgt ervoor dat je ook de stoep kan zien. Maar ambtenaren zijn helaas zelf ook geen lichten!

Wens de nabestaanden ook veel sterkte toe!

erik

2017-02-15 12:43:47

Een simpele verhoogde oversteekplaats zoals is aangelegd op heideweg bij de bowling. Oplossingen hoeven niet moeilijk te zijn.

Rob de Vries

2017-02-15 15:26:58

Stoplichten plaatsen bij deze oversteek is je reinste paniekvoetbal en maakt de situatie alleen maar onoverzichtelijker en het verkeersbeeld alleen maar drukker voor automobilisten. Dan zouden er van de drie oversteken binnen 220 (!) meter (Meergracht, Edammerweg en rotonde Zeestraat/Populierenlaan) twee beveiligd zijn met stoplichten. Beetje teveel van het goede en het bevordert de doorstroming ook niet echt. Een groot probleem (vooral voor verkeer dat vanaf de rotonde Van Baarstraat/Kielstraat in zuidwestelijke richting rijdt) is de plaats en situering van deze oversteek: midden op een hellend stuk weg met aan de rechterkant pal voor de zebra geparkeerde auto’s en pal erna een bushalte waar vertrekkende bussen voorrang hebben, terwijl automobilisten in deze richting zich ook al aan het focussen zijn op de te naderen rotonde. Een in de reacties geopperde verhoogde oversteek zou dit overzichtelijkheidsprobleem alleen maar groter maken. De gemeente heeft in mijn ogen twee opties: 1) deze zebra daar weghalen en langzaam verkeer laten oversteken op de andere twee punten; 2) deze zebra blijven gebruiken en goede aanpassingen doen. Onder goede aanpassingen versta ik dan: A) nog betere verlichting (niet in het gezicht van de automobilisten knipperend maar gelijkmatig van bovenaf op de zebra gericht) en B) het ruim en overzichtelijk maken van de omgeving rond de zebra, dus minimaal het laatste parkeervak aan de Julianaweg bij de Edammerweg weghalen en er trottoir van maken, waarbij de optie om t.b.v. de verkeersveiligheid de twee bomen aan weerszijden van deze oversteek te rooien, ook zeker overwogen moet worden. Tenslotte zou er veel en veel strenger op verkeershuftergedrag gehandhaafd moeten worden. Ga om te beginnen minimaal een half jaar lang intensief de stroom bouwbusjes en middelbare schooljeugd op verkeersgedrag monitoren en schrijf zonder pardon, dag in - dag uit, zoveel mogelijk bekeuringen uit en pak desnoods voor langere tijd rijbewijzen af. Moet je eens kijken na een half jaar hoe het “typisch Volendammer” (lees: asociale) verkeersbeeld veranderd kan zijn.

P.Berger

2017-02-15 16:33:09

Ja ja geef de gemeente maar weer de schuld,Ik maak het elke dag mee inhalen waar het niet is toegestaan veel te hard rijden.het begint als ik Volendam uitrijd bij ziekenhuis rotonde, en maar doorjakkeren met andermans spullen en bij het schouw is het helemaal een lachertje heen en terug word echt tijd dat ze daar een traject controle plaatsen het wachten is op de grote klapper..

Sijmen Wikkel

2017-02-15 19:42:27

@P.Berger

Was deze klapper dan nog niet groot genoeg? En wat betreft "de gemeente de schuld geven" tsja... de gemeente is natuurlijk niet verantwoordelijk te houden voor het aso-gedrag van de huidige generatie bouwbusjesbestuurders (die letterlijk over lijken wensen te gaan), maar met wat simpele aanpassingen, zoals met name de heer De Vries die schetst, was dit ongeluk misschien te voorkomen geweest... misschien. De situatie op deze blackspot verdient i.i.g. niet de schoonheidsprijs en de gemeente kan zeker verweten worden er niet alles aan gedaan te hebben om deze oversteek zo veilig te maken en een  dergelijk ernstig ongeluk te voorkomen.

Anoniem

2017-02-15 23:26:00

de beste man was geliefd en had geen kinderen. Respect voor de mensen die zorgen dat hij eenzaam is gegaan. Jaap, veel te jong, en nog vol ongeloof. 

En wat betreft discussie gemeente dit dat.. de jongen in de bus heeft gereden met beslagen ramen!!! En is ook een vader en echtgenoot. hoe erg dit is!!! Ik sta liever stil bij het heengaan van een goed mens 

Sijmen Wikkel

2017-02-15 23:50:34

@P.Berger

Was deze klapper nog niet groot genoeg dan? Wat betreft de gemeente... tsja: natuurlijk kunnen we de gemeente niet verantwoordelijk houden voor asociaal bouwbusjesvolk dat zichzelf te allen tijde voorrang toebedeelt en binnen de bebouwde kom snelheden haalt die daarbuiten nog strafbaar zijn. Maar feit blijft dat de gemeente op deze specifieke locatie ernstig in gebreke is gebleven door er ondanks acties van o.a. de heer Bond (Boetie) bij lange na niet alles aan gedaan te hebben om de situatie ter plaatse zo veilig mogelijk te maken, bijvoorbeeld door hele simpele maatregelen te treffen die met name de heer De Vries hier in de reacties oppert. En als die bouwdodo echt met beslagen ramen heeft gereden (zoals de laatste 'anoniem' beweert), dan moeten ze hem ceremonieel aan de hoogste boom in het dorp ophangen.

Joyce

2017-02-16 17:21:55

Dit is in- en intriest natuurlijk, gecondoleerd voor de nabestaanden.

De locatie van de zebra is ook hoogst ongelukkig. Het meest veilige zou zijn om deze zebra weg te halen. Oversteken kan dan beter bij de rotonde.

Ik ben het ook met schrijvers eens dat het verkeersgedrag in Volendam ook bedroefd is. Er wordt slecht en hard gereden en er wordt ook zonder op- of om te kijken overgestoken op zebrapaden.

Om het maar niet te hebben over fietsers die 2 meter voor de zebra van de fiets springen, niet opkijken en gewoon lopend hun voorrang nemen. Levensgevaarlijk! Ik begrijp ook niet waarom er in Volendam op rotondes andere verkeersregels gelden dan op rotondes in de rest van Nederland. 

Het heeft veel te maken met gedrag, blijft dat dit intriest is. Alleen met de vinger naar de Gemeente wijzen is niet fair - het zijn met name de Volendammers zelf die het verkeer onveilig maken. 

Jaap

2017-02-17 00:24:32

Ga eens kijken op schiphol nabij de Total pomp Daar liggen ook zebra's deze zijn voorzien van felle oranje knipperlichten in het wegdek en boven de zebra onder en boven het bord Dit gaat knipperen zodra er iemand oversteekt Loopt er niemand dan knippert het niet Het zal een aardige investering zijn voor de gemeente Maar ik vind dat een menzenleven toch wel iets meer waard is dan dit waarschuwingssysteem

Jans van Japie

2017-02-17 16:36:22

Twee belangrijke verschillen tussen dieren en mensen zouden intelligentie en lerend vermogen moeten zijn. Ik deed net (3 dagen na dit dodelijke ongeluk) boodschappen bij de Vomar en zag een stuk of 8 knapen (jaar of 10 oud) met stepjes van de helling af de parkeergarage in sjezen tussen de gaten van die belachelijke drempel door en net mis van de auto's die daar nietsvermoedend de hoek om kwamen de klucht op. Weten hun ouders waar ze uithangen en wat ze doen met die stepjes? Hebben ze hun kroost ook verteld van dit ongeluk 3 dagen geleden en van de gevaren die het verkeer met zich meebrengt? Of bestaat opvoeden tegenwoordig echt alleen maar uit zoveel mogelijk zakgeld meegeven om maar van ze af te zijn? En... weet de gemeente ook hier weer wat voor een gevaarlijke situatie zonder enig toezicht ze bewust in de nieuwste wijk van Volendam geschapen hebben? Dieren en mensen, de verschillen zijn toch kleiner dan ik dacht.

Uw reactie