't Bottertje
Lid worden
't Bottertje
Lid worden

Sport

Calvin Raatsie één van de drie keepers uit onze gemeente in jeugdopleiding Ajax

Leven voor het keepersvak

Het is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Bijna dagelijks rijdt er een busje met drie keepers uit Edam-Volendam van of naar De Toekomst, het trainingscomplex van de jeugdopleiding van Ajax. Onze gemeente bracht al uitstekende doelverdedigers voort, waarvan enkelen zich ook buiten de dorpsgrenzen (Edwin Zoetebier, Robbin Ruiter - momenteel onder de lat bij het Engelse Sunderland - en Theo Zwarthoed) ontwikkelden. En nu plukt Ajax al vroeg al het keeperstalent weg, met Calvin Raatsie (Onder 16), Tom de Graaff (Onder 14) en Roy Steur (Onder 13). ,,Best wel bijzonder”, zegt Raatsie, die vanaf dit seizoen ook met Openbaar Vervoer heengaat omdat hij enkele keren in de ochtend traint.

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is begonnen, de eerste oefenwedstrijden (onder meer tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord) zitten er al op. Maar eigenlijk begon die voorbereiding van Calvin Raatsie een maand geleden al, honderden kilometers verderop. In het park van een camping in Slovenië hield vader Marco elke ochtend met het schema - met als titel Ajax Zomer Huiswerk - in de hand, de verrichtingen van zoonlief nauwlettend in de gaten. Gedisciplineerd als die is, hoefde hij Calvin niet aan te sporen om uit zijn bed te komen of te pushen tijdens de oefeningen. ,,Op het moment dat ik twijfel of hij nou zeven of acht temporondjes heeft gedaan, doet Calvin er gewoon eentje extra”, zegt zijn vader. ,,Hij slaat niks over.”

’Hij is er serieus mee bezig,
dan wil ik mijn wekker
tijdens de vakantie wel
om zeven uur zetten’

Calvin: ,,In dat soort dingen kan ik een autistische inslag hebben. Het moet goed. Als een oefening een minuut moet duren, dan doe ik meestal 1 minuut en 5 seconden, want er zijn altijd seconden dat je het minder goed uitvoert. Dan ga ik maar wat langer door. Ik geloof zeker dat dat je vormt naar de toekomst. Ik ga dus niet stoppen bij 59 seconden.” Marco: ,,Hij kan goed zwemmen en toen vrienden vroegen of hij mee wilde doen met de Zwemvierdaagse, trok hij keurig alle baantjes, terwijl anderen er eerder tussenuit glipten, maar toch een medaille ophaalden. ’Wat heeft het dan voor nut om met de Zwemvierdaagse mee te doen?’, hoor je Calvin dan zeggen. Hij heeft gewoon een hele goede drive.”
In Slovenië moest hij vanwege de hitte al vroeg uit de veren om het programma oefeningen af te werken. ,,Omdat het al vroeg warm was. Vorig jaar waren we ergens anders in Slovenië en deden we het in de namiddag, omdat het dan afkoelde. Tot twee jaar terug zat het lopen er nog niet bij, maar sinds vorig jaar moet je ook al tijdens je vakantie dagelijks aan je conditie werken volgens een schema. Ik vind het niet erg, pas me aan. Als ik iets opkrijg, doe ik het. Ook de rekoefeningen voor het naar bed gaan. Het is allemaal voor mezelf, dus als ik dan terugkom op de club, ben ik weer lekker fit.”
Na de dagelijks vroege fysieke arbeid had ma Corinne een gebakken eitje klaarstaan, met yoghurt en fruit. ,,Er moet goed gegeten worden, want je verbrandt meteen veel calorieën.” Voor de ouders betekent het dus ook dat hun vakantie deels in het teken staat van de hobby/topsport van een van de kinderen, maar ze zien het niet als een belasting. Marco: ,,Wij houden van het maken van reizen, zijn bijvoorbeeld afgelopen winter samen in Lapland geweest, dus we kijken naar waar we uitstapjes kunnen maken, maar kijken ook of er een mogelijkheid is om de oefeningen te doen. Het mag dus een deel van onze vakantie bepalen, want ik weet dat Calvin er serieus mee bezig is. Dan wil ik mijn wekker wel zetten om zeven uur.”
Op zo’n jonge leeftijd al topsport bedrijven, houdt in dat je er veel voor moet laten. Het heeft hele mooie kanten. ,,Ik ben al in allerlei landen geweest met Ajax. Mocht ik straks weer geselecteerd worden voor het Nederlands Elftal, gaan we in november voor 10 dagen naar Miami voor een vierlandentoernooi.”
De andere zijde is dat het soms als een eenzaam bestaan kan voelen. ,,Als mijn vrienden zoals voor de vakantie en ook nu bij zomerse temperaturen bijvoorbeeld na schooltijd gingen of gaan zwemmen, zou ik ook graag meewillen, maar dan moet ik trainen en dat vind ik niet erg. Ze zullen het best begrijpen dat ik steeds weg moet, maar het boeit ze niet zoveel.”
Marco: ,,Hij zat laatst op zaterdagavond huiswerk te maken en kwam er niet uit, dus ik zei dat-ie dan toch even iemand kon appen. Maar dat had op zaterdagavond geen zin.” Calvin: ,,Anderen zijn dan op zitjes, daar heb ik geen behoefte aan.” Marco: ,,Daardoor denken anderen dat je saai bent of een saai leven hebt. Maar er zijn genoeg die in zijn schoenen willen staan. Hij trekt gewoon zijn eigen plan. Wil iets bereiken en weet dat hij daar wat voor moet doen. Hij is bovendien geen meeloper.”
Ondenkbaar
Op de terugweg van de vakantie hadden pa en ma een verrassing in petto. ,,M’n vader zei: ’We kunnen ook even langs de fanshop van Borussia Dortmund rijden’. Ik ben fan van die club, ben er als eens eerder geweest op uitnodiging. En wist dus dat de Duitse Supercup werd gespeeld. Liet m’n vader de kaarten voor de wedstrijd zien. Dat was natuurlijk super. Alleen jammer dat ze verloren.” Marco: ,,Het mooie daar is: je voelt geen haat tussen clubs, de fans lopen buiten het stadion door elkaar heen, samen een biertje drinken, dat is bij ons ondenkbaar. Ook op de tribune zaten wij tussen de Dortmund-fans, maar er zat ook een enkeling met rood shirtje van Bayern tussen en toen zij scoorden, konden die mensen gewoon juichen en was er geen probleem.”
Ondertussen zit zoonlief voortdurend met een balletje in zijn hand en blijft de tv gewoon aan met FOX Vandaag, waarop de nodige spelsituaties van het weekeinde voorbij komen en steeds worden herhaald. Marco: ,,Al staat het uren aan, blijft Calvin kijken en steeds die situaties voor het doel analyseren.” Calvin: ,,Je kijkt wat een keeper doet en wat je daar van kunt leren. Keepers waar ik veel naar kijk? Dat zijn er drie: David de Gea van Manchester United, Marc-André Ter Stegen van Barcelona en Roman Bürki van Dortmund. Ik kijk naar details, het snelle voetenwerk en naar de uitstraling van een keeper.”
Marco: ,,Op zondag traint hij extra bij de keepersschool van Edwin Zoetebier, Theo Zwarthoed en Arjan Heerland en Edwin hamert ook veel op het voetenwerk.” Calvin: ,,Als je voetenwerk goed is, dan heb je meer kans op een goede redding. Edwin heeft zijn eigen kijk op het keepersvak en zo hebben andere keeperstrainers dat ook. Bij Ajax heb ik dit seizoen Martijn Middelbeek, die ook nog in de jeugd van FC Volendam heeft gekeept. Ik moet goed kijken wat je wanneer gaat toepassen, bij de verschillende situaties voor het doel.”
Iedere keeper is tenslotte ook anders. ,,Je hebt een aantal verschillende situaties, bij een corner of vrije trap, het spel rondom de zestien moet je volgen en dan meebewegen, of als er iemand van ver of dichtbij alleen op je af komt. Je moet heel snel kiezen. Als er iemand plots op je af komt en je probeert groot uit te komen en snel dicht op de speler te komen, dat is een goede manier om de bal te onderscheppen, maar dan sta je soms nog niet helemaal klaar en kunnen ze langs je schieten. Het is lastig, soms moet je gokken. De afstand tussen elkaar is klein en je reactievermogen moet zo snel zijn.”

’Het is mooi dat je
bij Ajax speelt,
maar ik heb niet van:
zie mij eens’

De instructeurs van keepersschool ZHZ trainen op het EVC-complex. Marco: ,,Vorige week zondag mochten we daar even met z’n tweeën het veld op, maar waren daar ook Edwin Keizer met zoon Milan en Billy van Duil. Ze wilden graag schieten op Calvin. Dus gingen de ballen op de zestien meter-lijn, ook die van mij en Edwin. Andere jongens zagen dat en wilden ook meedoen. Deden we telkens aan afvalrace.” Calvin: ,,Da’s nog best lastig, acht schoten vanaf de zestien.” Marco: ,,Hij pakte hele mooie schoten, zoals hij daarna ook penalty’s pakte.”
Calvin: ,,Bij Ajax hebben we vlak voor de wedstrijd ook altijd afwerkvormen, inspelen, kaatsen, inlopen, dan schieten ze zo hard en geplaatst. Om mezelf te testen, vraag ik me dan wel eens af: als Neuer hier had gestaan, hoe had hij dit gedaan of er van af gebracht?” Namens het grote Ajax hoort hij bij de top van Nederland in zijn leeftijdscategorie. Maar Calvin Raatsie gaat beslist niet naast zijn schoenen lopen. Marco: ,,Dat jezelf speciaal voelen omdat je bij Ajax speelt, dat stadium heeft hij eigenlijk nooit gehad.” Calvin: ,,Het is mooi dat je er speelt, maar ik heb niet van: zie mij eens. Ik voel me niet anders daardoor. Er zijn genoeg jongens die iets van zichzelf vinden. Ik blijf gewoon doorgaan en mijn best doen en dan zie ik verder wel.”
,,Ik probeer zo hoog mogelijk te komen bij Ajax, maar ben ook realistisch. Het eerste halen is voor weinigen weggelegd. Als je kijkt naar het aantal keepers dat ze hebben of halen, dan kan het ook zijn dat ik bij een andere club juist hogerop kom. Van hard trainen word je beter en in de wedstrijd probeer ik te tonen waarop ik doordeweeks heb getraind. Als dat lukt, is de week geslaagd. En dan ook nog even winnen natuurlijk. De mooiste momenten? Een penalty pakken of reddingen waarmee je je team op stand houdt. En we zijn alle jaren nog Nederlands kampioen geworden.”
Afgelopen voorjaar speelde hij met Oranje Onder 16 wedstrijden tegen België, Ierland en Duitsland. ,,Ik hoop er straks uiteraard weer bij te zitten.” Bij Ajax werd er afgelopen seizoen nog om en om gekeept. ,,Dit seizoen zou het zo kunnen zijn dat de een meer dan de ander keept. We gaan het zien.”
Net als vorig jaar volgt hij HAVO aan het Calantlyceum, een school die hem door de loot-status in staat stelt om zijn sport maximaal te beoefenen. ,,Ik ga twee keer in de week naar school, de andere dagen maak ik huiswerk bij Ajax en thuis. Ik ga gespreid mijn examens doen, dan maar en jaartje langer.” Afgelopen seizoen trof hij zijn iets oudere dorpsgenoot Kees de Boer dagelijks op De Toekomst, maar die is verhuisd naar het Engelse Swansea City. ,,Ik heb nog regelmatig contact met hem en binnenkort gaan we daar een keertje kijken en misschien kunnen we tenue ruilen aan het einde van het seizoen. Kees is net als ik ook geen jongen van het opscheppen.”
De klok geeft bijna half elf aan, tijd om naar bed te gaan, maar eerst nog wat rekoefeningen met behulp van pa of ma. Hij hoopt dat er ook nog wat rek zit in zijn groei qua lengte. ,,Ik kan op 1,94 meter uit komen, dat zou een mooie lengte zijn voor een keeper. Ik heb nog zo’n tweeënhalf jaar om te groeien.” Wat Calvin betreft kan de nieuwe competitie beginnen. ,,Het liefst morgen.”

Foto's: Trainend en zwetend in de vroege ochtend tijdens de vakantie in Slovenië, vader Marco houdt het schema in de gaten.

Prachtige redding tijdens wedstrijd tegen leeftijdsgenoten van Real Madrid.

|Doorsturen

Uw reactie