't Bottertje
Lid worden
't Bottertje
Lid worden

Algemeen

Publicatie van de Gemeente

De herinrichting van het Europaplein gaat van start!

Na intensieve voorbereiding, veel overleg met alle betrokkenen, het verplaatsen van de zaterdagmarkt en het vervangen van de riolering onder de Zeestraat, gaat de herinrichting van het Europaplein van start. Aannemer Gebr. van der Veekens voert de herinrichtingswerkzaamheden uit.
Het werk bestaat uit twee fasen. Fase 1, het Europaplein, start in mei en wordt afgerond voor september 2018. Fase 2, de Zeestraat, wordt na kermis 2018 gestart. Als alles volgens planning verloopt, zijn de herinrichtingswerkzaamheden in het voorjaar van 2019 gereed.

Toelichting op het ontwerp
De Volendammer klederdracht heeft als inspiratie gediend voor het ontwerp van het Europaplein: de uitwerking van het patroon van het plein is gebaseerd op het patroon van het Volendammer bontje en het borduursel van de hul is de grondslag geweest voor de fontein.

Fontein
Het Europaplein wordt verrijkt met een fontein. De fontein wordt gemaakt door Rots Maatwerk uit Brummen. Rots heeft zich laten inspireren door de Volendammer klederdracht. Het prachtige borduurwerk van de hul komt terug in het waterelement en is te zien in het natuurstenen fonteinvlak. Middels straaltechniek wordt het patroon van de hul aangebracht op de antraciet grijze natuurstenen tegels. De tegel wordt op de plek waar de straaltechniek wordt toegepast ruw en hierdoor ontstaat een mooi kleurverschil. De fonteinspuiters refereren aan de bloedkoralen halsketting. Drie rijen spuiters zijn verwerkt in het ontwerp, net als de drie rijen kralen van de ketting. In de avond wordt de zichtbaarheid versterkt door de led verlichting.

Bescherming fontein bij markt en evenementen
Natuurlijk willen we de fontein mooi houden en daarom wordt de fontein tijdens de markt en evenementen beschermd. De fontein wordt uitgevoerd in natuursteen van 10 cm dik waardoor de zwaarste verkeersklasse er zonder bescherming overheen kan rijden. Ondanks dat neemt de gemeente extra maatregelen bij ander gebruik van het plein.

Markt
Tijdens de markt worden de spuitkoppen van de fontein dichtgezet met speciaal daarvoor meegeleverde doppen. Hierdoor blijven de spuitkoppen vrij van vuiligheid.

Evenementen
Indien nodig worden tijdens evenementen extra maatregelen genomen om te voorkomen dat de fontein beschadigd. Naast het dichtzetten van de spuitkoppen kan de fontein eventueel worden afgedekt met kunststof rijplaten.

De Zeestraat
De Zeestraat wordt vanaf het najaar 2018 aangepakt. Het asfalt maakt plaats voor gebakken klinkers. De rijbaan en het voetgangersgebied krijgen dezelfde klinker. Parkeervakken worden in een ander bestratingspatroon aangelegd en worden voorzien van een blauwe streep om de blauwe zone aan te duiden.

Motorparkeren
Motorfietsen kunnen nu ook in de buurt van het Europaplein geparkeerd worden. Op het Amvo-terrein, nabij de Febo, zijn motorparkeerplaatsen gerealiseerd.

Markt – verkeersregelaars
De zaterdagmarkt is afgelopen januari verplaatst naar de Populierenlaan. De markt staat op deze locatie gedurende de werkzaamheden aan het Europaplein en de Zeestraat. De Populierenlaan is tijdens de markt afgesloten voor verkeer. De lijnbus rijdt in plaats van de route Herculeslaan – Populierenlaan op zaterdag via de Plutostraat – Schoolstraat en vervolgt de gebruikelijke route via de Julianaweg. Om de bus bij het kruispunt Julianaweg/Schoolstraat de Julianaweg op en af te begeleiden worden verkeersregelaars ingezet.

Informatie
Op www.edam-volendam.nl/europaplein vindt u actuele informatie over het project. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief van aannemingsbedrijf Gebr. van der Veekens om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar
projectzeestraat@gmail.com. De nieuwsbrief ontvangt u dan per mail.

 

|Doorsturen

Uw reactie