
Spaanplaat voor jouw verbouwing: toepassingen, productie en eigenschappen
Ben je opzoek naar spaanplaten voor jouw verbouwing? Anno 2025 zijn er ongekend veel soorten beschikbaar. We nemen je graag mee in een informatief stukje tekst over spaanplaat. Lees in dit artikel meer over de eigenschappen van het materiaal, de toepassingen ervan en het productieproces.
Spaanplaat productie
Spaanplaat is een vezelplaat welke is opgebouwd uit houtresten, zoals zaagsel en kleine spaanders. Deze resten worden in het productieproces vermalen tot hele kleine spaanders van verschillende groottes. Na het vermalen tot kleine spaanders worden deze gedroogd om zo het vochtgehalte te verlagen. Zodra de spaanders droog zijn worden ze gemengd met een aanzienlijke hoeveelheid kunstharslijm. Deze kunstharslijm bestaat vaak uit een ureum-formaldehyde.
Nadat de spaanders zijn gemengd met de kunstharslijm wordt het mengsel in meerdere langen verspreid. De buitenste lagen van de spaanplaat bevatten de meest fijne spaanders om een glad oppervlak te kunnen verkrijgen. Voor de binnenlagen van het materiaal worden juist de grotere spaanders toegepast om zo een sterkere plaat te krijgen. De lagen zijn nu klaar om samengeperst te worden. Dit gebeurt onder hoge temperatuur, en hoge druk. Door dit proces van druk en temperatuur hard het bindmiddel uit en ontstaat een stabiele harde spaanplaat. De platen worden na het persen netjes om gewenst formaat gezaagd en klaar is je spaanplaat!
De eigenschappen van spaanplaat
Spaanplaat is razend populair. Dit komt onder meer door de gunstige prijs en de gemakkelijke verwerking ervan. Spaanplaat wordt geproduceerd uit reststromen en is daardoor een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld multiplex, waarbij schillen moeten worden verkregen uit rondhout. Een nadeel van spaanplaat is echter dat het veel minder sterk dan multiplex en MDF is. Door gebruik van kleine spaanders kan het materiaal weinig druk aan. Daarnaast is standaard spaanplaat niet bestand tegen vocht. Máár, daar zijn inmiddels goede opties voor, zoals de vochtwerende ‘spaanplaat V313’. Deze platen worden veel toegepast op daken en bij de productie van dakkapellen.
Er is echter nog een nadeel aan spaanplaat; het is relatief erg zwaar. Dit komt door de grotere hoeveelheid lijm die wordt gebruikt tijdens de productie.
Waar kun je spaanplaat nu voor toepassen?
Spaanplaat wordt vaak gebruikt in de meubelindustrie. Het materiaal leent zich uitstekend als ‘achtermateriaal’. Zo is de kans vrij groot dat er in jouw bankstel wel een spaanplaatje zit verwerkt!
Naast dit soort werk ‘uit het zicht’ is het ook goed mogelijk om de plaat decoratief in te zetten. Het materiaal is van zichzelf erg saai, maar spaanplaat is verkrijgbaar in beplakte variant. Bij deze variant is de plaat aan twee zijden voorzien van bijv. een melamine toplaag. Deze toplagen zijn zeer divers. Zo kun je kiezen voor een kleurtje, een eiken structuur of juist een mengelmoes. Waar je spaanplaten ook vaak terug ziet komen is als ondervloer van bijvoorbeeld je houten vloer. Spaanplaat werkt weinig en is wel constructief inzetbaar*. Dit maakt de platen hier erg geschikt voor.
Vergeet ook de brandvertragende variant niet! Deze plaat is geschikt voor droge ruimtes waar brandgevaar op de loer licht.
Conclusie, is spaanplaat geschikt voor jouw verbouwing?
Spaanplaat kan breed worden ingezet en het is in grote hoeveelheden beschikbaar. Ben jij voor jouw verbouwing opzoek naar een goedkope plaat waar niet te veel eisen aan worden gezet? Overweeg dan zeker spaanplaat! Kijk voor een breed assortiment bij de importeur, bijvoorbeeld IntriPlex. De importeur/groothandel heeft een veel groter assortiment dan de welbekende bouwmarkten van nu. Daarnaast kunnen zij je ook goed adviseren bij de juiste keuze van je materiaal.