Vandaag geopend: 08.00 - 17:30

Zo maak je je kleine achtertuin gezellig

Niet iedereen heeft een grote tuin bij zijn huis. Vanwege hoge grondprijzen wordt vaak beknibbeld op de tuin rond een huis. Maar ook als je een ‘postzegeltuintje’ hebt kun je daar wat leuks van maken. Als je weinig ruimte hebt voor bloemperken of borders dan zijn er toch nog genoeg mogelijkheden om je tuin zo groen mogelijk te maken.

De voordelen van een groene tuin

Zodra het tuinseizoen weer begint dan gaat het kriebelen bij de liefhebbers. En dat is niet zo gek. Een groene tuin heeft de nodige voordelen. Ten eerste is een tuin met veel planten koeler dan een tuin die volledig bestraat is. Ten tweede heb je minder snel last van wateroverlast als het hard regent of een paar dagen achter elkaar. Het water kan veel makkelijker in de grond zakken en dat voorkomt grote plassen of zelfs een laag water in je tuin. De temperatuur in een groene tuin kan tot wel 5 graden lager zijn dan in een tuin met alleen maar tegels.

Creatief met bloembakken

Als je geen ‘open grond’ in je tuin hebt, dan kun je bloembakken voor buiten plaatsen. Die zijn te koop in tal van formaten en afmetingen. Rond, rechthoekig, achtkantig of vierkant, met verschillende dieptes. In een grote bak kun je zelfs kleine boompjes zetten. Kies altijd een bak die past bij de planten die je erin wilt zetten. Die moeten diep genoeg hun wortels kwijt kunnen. Houd er ook rekening mee dat planten in een bak minder gemakkelijk regenwater opvangen. Je moet ze dus meestal extra water geven. Dat kan heel goed regenwater zijn, dat je opvangt in een regenton onder je regenpijp. Bloembakken zijn er in verschillende materialen zoals steen, kunststof of cortenstaal. Let op dat planten die in een bak staan niet winterhard zijn, ook als de plant zelf dat wel is. Winterhard geldt alleen voor planten die ‘in de volle grond’ staan. Zet bakken dus binnen als het gaat vriezen in de winter en je ze volgend seizoen weer in je tuin wilt hebben. Een paar graden vorst kunnen ze soms wel hebben, maar geen strenge vorst of een langere vorstperiode.

Een groene tuinafscheiding

In plaats van een mooie schutting van hout van Buitengoed kun je ook kiezen voor een groene tuinafscheiding. Een haag of een rij kleine boompjes kunnen ook prima dienen als beschermer van je privacy in de tuin. Ze vragen natuurlijk wel meer onderhoud. Een haag moet je regelmatig snoeien, al zijn er heggen die niet heel hard groeien en die dus hooguit 1 of 2 keer per jaar gesnoeid moeten worden. Let er wel op dat de haag niet te hoog wordt. De maximale hoogte voor tuinafscheiding is meestal 200 cm. Als je haag hoger wordt moet je hem snoeien. Staat de haag op de erfafscheiding dan zijn zowel je buren als jij verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit geldt natuurlijk ook voor een houten of betonnen schutting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?