Vandaag geopend: 08.00 - 18:15

Aftrap gemeentelijk glasvezelnetwerk

Op maandag 4 september werd in alle vroegte een partytent opgetrokken aan de Schoklandstraat. Statafels, oranje hesjes en natte cake volgden en omwonenden en wandelaars vroegen zich af wat er stond te gebeuren. Voorbereidingen voor de kermis in Volendam misschien?

Door: Erik Jonk

Niets was minder waar en geïnteresseerden werden netjes van uitleg voorzien door afgevaardigden van zowel de Gemeente Edam-Volendam als aannemer Direxta, Glasdraad en VodafoneZiggo. Het decor betrof de aftrap van de aanleg van het gemeentelijk glasvezelnetwerk. Het glasvezelnetwerk is ter vervanging van de CAI-aansluiting. Onder de naam ‘GlasVezel Edam-Volendam’ gaat de joint venture in september van start met de uitrol van het glasvezelnetwerk. Vanaf het begin van volgend jaar kunnen de eerste bedrijven en woningen al profiteren van de glasvezelaansluiting, en naar verwachting is de hele gemeente tegen het eind van 2024 volledig aangesloten.

Groot voordeel voor inwoners gemeente
De samenwerking tussen de Gemeente en VodafoneZiggo is een logische, vanwege het feit dat de meeste inwoners gebruik maken van de diensten en producten van deze aanbieder. Echter is het grote voordeel van dit glasvezelnetwerk dat je als bedrijf of huishouden uit alle aanbieders een keuze kunt maken, dus ook bijvoorbeeld KPN of T-Mobile.

VodafoneZiggo gaat echter wel zijn best doen om de inwoners zo goed mogelijk te informeren en opent eind volgende week aan de Zeestraat 21 een fysieke shop. Hier kan men onder andere terecht voor vragen, informatie en ondersteuning. Wanneer het glasvezelnetwerk is uitgerold zullen hier ook monteurs aanwezig zijn om eventuele problemen snel en kundig te kunnen oplossen.

Officieel momentje
Uiteraard was de gemeente aanwezig om er een officieel moment van te maken. Wethouder Dirk Dijkshoorn groef symbolisch de eerste geul aan de Schoklandstraat met de graafmachine van aannemer Direxta. Ook de andere aanwezigen van onder meer VodafoneZiggo, Glasdraad en onze gemeente staken de handen uit de mouwen en pakten een schep ter hand om zo officieel te werkzaamheden van start te laten gaan.

Fotogalerij