Algemeen

‘Dit kwam totaal onverwachts’

Pastoor vlak voor begrafenis met agressie aangevallen in St.Vincentius-kerk

De nieuwe Belgische Pastoor Deraeve, die zaterdag officieel wordt geïnstalleerd in het Volendamse, trof woensdagmiddag in de Vincentius-kerk zijn laatste voorbereiding op een begrafenis, toen hij plots achter het altaar werd aangevallen door een bezoeker met andere intenties. Parochianen die al in de kerkbanken zaten, stormden af op de dader, die vervolgens door de politie werd aangehouden. De schrik zat er goed in bij de Pastoor, die desondanks besloot de uitvaartdienst te leiden. ,,Ik heb even kort nagedacht. Deze familie was enorm bedroefd om het heengaan van de echtgenoot, vader en bappie; je kunt die mensen toch niet in de steek laten?”

Door: Eddy Veerman

 

,,Toch even twee paracetamolletjes pakken”, zegt Dominiek Deraeve, omgeven door vrijwilligers van de parochie, die hem opvangen na de uitvaartdienst. Hij vertelt zijn relaas. Achteraf blijkt het om dezelfde persoon te gaan die zaterdag belde met de pastorie. ,,De man had aan de telefoon een verhaal en ik merkte dat we verschillende standpunten hadden. Dat kan en ik heb hem ook laten praten, maar op een gegeven moment zei ik wel vriendelijk dat het beter was het gesprek af te ronden.”


Woensdagmiddag was de begrafenis van Evert Tuijp (82). ,,De kist en de nabestaanden moesten nog binnenkomen, zij waren vlakbij de ingang van de kerk, waar al wel andere mensen in de banken plaats hadden genomen. Vanuit de sacristie komende, zag ik een man achter het altaar staan. Hij gooide met het missaal (misboek, red.), dus ik haalde meteen Joop Leeflangs erbij. Ik sprak de man vervolgens aan – hij stond met de armen wijd – maar hij reageerde niet. Ik legde mijn hand op zijn schouder, om zijn aandacht te trekken. Op dat moment zwaait hij met volle geweld zijn arm in mijn nek. Die kwam hard aan. Totaal onverwachts.” De pastoor ging naar de grond.


,,Meteen kwamen er mensen uit de kerkbanken om hem te overmeesteren. ‘Alleen in bedwang houden’, heb ik geroepen. De man riep nog wat, waaruit ik kon opmaken dat hij het was die zaterdag had gebeld. De politie was snel ter plaatse.” De man werd afgevoerd en meegenomen naar het bureau. Waarop de pastoor alsnog besloot voor te gaan in de uitvaartdienst.
,,Ik weet dat het niet persoonlijk is, maar hij valt mij wel aan in mijn functie. Wat betreft de aangifte bij de politie zal ik dat ook doen vanwege de verstoring van de eredienst.” Daarna staat de telefoon van de pastoor en pastorie roodgloeiend. Met naast de media ook steunbetuigingen vanuit het bestuur, de parochie en het College van B&W. De Belgische pastoor kreeg juist visite van één van de betrokkenen van de Amsterdamse kerk waar Deraeve de laatste jaren aan verbonden was en ze hem met pijn in het hart zagen vertrekken. ,,En in al die zes jaren in Amsterdam heb ik zoiets als dit nog niet meegemaakt. En nu ben ik hier twee maanden en gebeurt dit…”, laat hij een glimlach zien. ,,Ik ben heel blij hier, al moet ik nog wel wennen aan het dialect. Als de mensen me willen spreken, kunnen ze zaterdag naar de installatie komen. Iedereen is welkom”, sluit hij af met een knipoog.

|Doorsturen

Koos

2024-02-01 06:20:20

Er lopen er meer buiten rond, dan dat er zitten opgesloten.

Nel van Seringen

2024-02-01 07:29:31

Ik ben het eens met de vorige reactie. Koos heeft gelijk. Moeten we dan uit pure wanhoop bij elke kerkdeur een beveiliger neer gaan zetten? We zijn flink afgezakt als kikkerlandje. Een schande. Deze persoon had opgeborgen horen te zitten. Het systeem faalt al jaren. Veel sterkte, pastoor. En anders wil ik wel bij de deur gaan staan voortaan. Met een mattenklopper om ongewenste gasten er meteen uit te kieperen.

Jorien Kleers-De Vroedt

2024-02-01 22:51:33

Ik meld me ook graag aan om bij mooie diensten bij de deur te gaan staan om ongewenste gasten er meteen uit te gooien. Ik heb een cursus zelfverdediging gedaan in het clubhuis hier en ik sta graag mijn mannetje. Kom maar op.

Els Vreemans

2024-02-01 22:54:15

Ik meld mij ook aan! Is er bij avonddiensten misschien wel een oppas te regelen voor mijn drie kinderen en een hondje?

Harry Bergers

2024-02-02 20:47:07

Te gek voor woorden. Om Gods huis zoiets te doen. Laat deze persoon om de zes maanden de kerkbanken poetsen en opnieuw in de was zetten. En dat voor een periode van tien jaar lang. Dat zal hem leren

Trudie Berkers

2024-02-02 20:49:24

Els, ik kan wel voor je oppassen als je de ingang van de kerk moet bewaken. Ik woon vlak bij je en hoef er niks voor te hebben. Alles voor zo'n goed doel, hoor.

Gerard Hoets

2024-02-03 08:21:09

Ik wil wel onopvallend in de bosjes nabij de deur gaan liggen, zodra ik een ongewone situatie zie dan grijp ik de indringer bij zijn vodden. Van de kerk blijft men af.

Anke Schellekens

2024-02-03 10:25:54

Ik zou zo zeggen, er zijn na de verschijning van het mediarapport bij de omroepen genoeg 'presentatoren' ongewenst geworden en een nieuw vrijwillig baantje zoeken, ga in de beveiliging.

Chris Klaver

2024-02-04 11:00:14

"Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven." Of zijn we dit vergeten?!

Joost Hertogs

2024-02-04 18:23:10

Nou, Chris. U maakt er wel een raadsel van. Volgens mij hoort uw reactie bij een geheel ander nieuwsartikel. Geeft niet, we zitten allemaal wel eens verkeerd. Het gaat er alleen maar om dat dit soort lieden uit de kek moeten blijven. Misstappen of niet, hij wist donders goed dat hij de kerk inkwam met rare, onacceptabel gedrag. Het zou uw vader of moeder maar zijn die begraven wordt en er staat een dergelijke malloot voor u. En wat moet de priester geschrokken zijn. Goed gedaan door zo rustig te blijven. Chapeau!

Lucia Baks-Loppers

2024-02-04 18:26:12

Mee eens, Joost. Niks vergeven. Straffen! Trouwens, is het geen idee om een draaideur in de kerk te maken die op slot gaat zodra er een raar figuur binnen tracht te komen? Dan zit ie vast en kunnen we hem allemaal bewonderen. 

Chris klaver

2024-02-05 00:13:21

"Maar ik zeg jullie die naar mij luisteren: heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen."

Koos Waltzers

2024-02-05 07:50:32

Lijkt me niet dat we eerst moeten gaan vergeven en bidden als er zo'n verdwaasd iemand voor je staat. Dan is het hek van de dam. Zoals de mensen in de kerk zich op deze malloot hebben gestort en hoe rustig deze pastoor ondertussen is gebleven, alle waardering.

Aaf vanbaarsen

2024-02-05 11:26:12

deze jongeman was er al een Dag eerder! Kon deze pastor hem toen niet te woord staan! Of kon Hij de dokter of politie niet  Bereiken . Wat een geluk dat deze jongeman naar de kerk liep het had  veel rampzaliger kunnen aflopen .  Bid voor deze man . 

Gerard Jeets

2024-02-05 22:37:49

Wat een rare reactie, mijnheer Aaf. Deze man had bij de kerk weg moeten blijven! Wat bedoelt u met wat een geluk? Een geluk dat er niemand gewond is geraakt, dat zult u bedoelen. Het wordt steeds gekker in deze wereld. En dan gaat u dit soort lieden nog verdedigen ook. Spoel uw mond!

Jose Hayez-Knols

2024-02-06 13:48:11

Het is één grote puinhoop in deze wereld. Er is niets meer aan te doen. Laad de Arc van Noach maar in, want we vergaan!

Karel Zwarts

2024-02-06 13:49:55

Ja, Jose. Vergeet de giraffen niet!

Aaf van baarsen

2024-02-06 18:00:19

mijnhere Gerard.  U bent toch wel van deze wereld ? De kerk is er voor iedereen en vooral mensen in nood . U weet waarschijnijnlijk niet hoeveel jonge mensen in phychise nood zitten . Wat is er dan mis mee om naar de kerk te gaan .   Hij zocht waarschijnlijk hulp wat Hij elders niet kreeg . Ga maar eens goed nadenken en niet meteen oorDelen . Het ga u goed .

Jorine Smet

2024-02-06 19:07:54

Ja, natuurlijk Aaf. Hulp zoekend, dus val je de pastoor maar aan. In Nederland is overal een loket voor, daar had hij naar toe moeten gaan en dan alleen als hij zich normaal had kunnen gedragen. U draait alles om.

Tiny Verviers-Kloppers

2024-02-06 19:10:06

Jose, over die Arc van Noach gesproken waar u het over heeft. Goed idee, lijkt me. Maar mijn schoonmoeder heeft aangegeven ook mee te willen. Is er nog een plekje voor haar? Vanuit welke haven vertrekt hij?

Hans Kortooms

2024-02-06 19:14:59

Ik snap die Aaf ook niet, Gerard. Als het aan hem ligt zet hij de deuren van zijn huis ook nog dag en nacht open. Zal een Janboel worden dan, zeg. Welkom, komt u binnen in mijn huis. Neem mee wat van uw gading is.

Ellen Postma

2024-02-06 22:38:12

Mijnheer Aaf, als u wordt aangevallen vanuit het niets, wilt u toch ook gerechtigheid? Nederland kent een wetboek waaruit we moeten putten. Sla hem open op de juiste bladzij en een passende straf voor dit vergrijp rolt eruit. Vergiffenis mag hij in zijn cel overpeinzen. De wereld wordt er een stuk veiliger op als de straffen maar hoog genoeg zijn.

Dirk de Brie

2024-02-09 18:39:47

Ik heb dit even zitten lezen en alle reacties gezien, maar dit kan natuurlijk niet. De kerk moet een veilige plek blijven zonder dat de pastoor telkens vanuit zijn ooghoeken moet kijken tijdens diensten of er geen ongeleid projectiel binnen komt wandelen. Ik heb een beveiligingsbedrijf en bied hierbij aan om drie beveiligers te leveren voor alle diensten die in deze kerk plaatsvinden gedurende de komende drie maanden. Wij weten wat beveiliging is. Ieder figuur die binnenkomt met ongewenste bedoelingen gaat er met kop en kont uit. 

Trees Beekmans

2024-02-09 21:19:24

Dirk, met alle respect, maar is dat nou wel nodig? In de praktijk werkt dat alleen maar averechts op de kerkgangers die wel gewoon de dienst willen meemaken. Dan staan er drie klerenkasten voor de kerkdeur. Werkt volgens mij provocerend. Straks krijgen we nog een tassencontrole ook bij de ingang. En worden we gefouilleerd. Of wordt een goede kerkganger door mekaar geschud omdat hij voor een fout type wordt aangezien.

Dirk de Brie

2024-02-09 21:22:20

Trees, als het zo moet, dan graag of niet. Wij hebben geen klerenkasten in ons bedrijf rondlopen.

Gerard Verolme

2024-02-12 18:46:42

Camera's in de kerk ophangen met intelligentie sensoren. Die zien meteen wat voor ongewenst type er in de kerk binnen komt. En als die dan onder een sensor komt die aan het plafond hangt, wordt hij automatisch besproeid met onwisbare verf. Weet iedereen in de kerk wie het is en kan hij worden besprongen om hem in toom te houden en naar het gevang te brengen. Zaak opgelost!

Jan Willig

2024-03-30 13:29:26

Is dat gratis Gerard?

Gerard Verolme

2024-03-31 20:43:38

Fijn dat u interesse heeft Jan Willig. Voorrijkosten 90,00; arbeidsloon 347,80; installatie 1.455,65; verf 344,70 en klein materiaal 67,20. Wanneer kunnen we deze installatie bij u komen aanleggen?

Reactie op bovenstaande schrijver! Een onderbelicht aspect van dit schrijven: de eenzaamheid deze schrijver onder steeds weer een andere naam!

2024-05-07 23:14:21

Reactie op bovenstaande schrijver!
Een onderbelicht aspect van dit schrijven: de eenzaamheid deze schrijver onder steeds weer een andere naam!

Uw reactie


Sportweddenschappen zijn big business in Nederland, met meer dan 2 miljard euro die jaarlijks in online casino's wordt ingezet. Deze activiteit is toegenomen omdat Nederlandse spelers zich steeds meer op hun gemak voelen bij het wedden met hun computer. Bovendien is er met de opkomst van de technologie een toegenomen belangstelling voor goede online casino's die gratis spins zonder storting Nederland aanbieden. Naast traditionele sporten zoals voetbal en basketbal, kunnen Nederlandse gokkers nu ook weddenschappen afsluiten op allerlei andere evenementen, waaronder paardenraces, darts en zelfs eSports-toernooien. Tegenwoordig bieden veel Nederlandse online casinosites sportweddenschappen aan als een van hun belangrijkste attracties. Nederlandse spelers zijn vooral dol op weddenschappen op wedstrijden tussen Europese topcompetities, zoals Premier League clubs Manchester City en Chelsea of Bundesliga Borussia Dortmund tegen teams uit lagere divisies. Ze wedden ook graag op losse wedstrijden of series met bekende sporters of teams uit andere landen.

Akár egy lakos, aki naprakész szeretne maradni a városban zajló eseményekr?l, vagy egy kíváncsi utazó, aki a régió gazdag történelmébe szeretne betekintést nyerni, ez a webhely digitális útmutatóként szolgál Edam-Volendam lényegéhez. A rengeteg információ között harmonikus egyensúlyt ér el a weboldal, amely a magyar 22bet casino dinamikus világának felfedezésére hívja a szórakozás iránt érdekl?d?ket. Miközben helyi híreket néz az oldalon, merüljön el az online játékok izgalmas univerzumában. Számos online platformjátékkal és fogadási lehet?séggel a 22bet casino a szerencsejáték varázslatos vonzerejét hozza a képerny?re. Tegyen egy utazást a hagyományos asztali játékokon, a modern játékgépeken és egy izgalmas él? osztói élményen keresztül. Ahogy az Edam-Volendam gazdag örökséget testesít meg macskaköves utcáin, a 22bet casino a véletlen örömét testesíti meg, így a webhely kett?s menedéket nyújt az információkeres?k és a szórakozás számára.

Casino's hebben de laatste tijd aan populariteit gewonnen, vooral online casino's. Dit komt door een aantal redenen, waaronder het feit dat ze handiger zijn dan fysieke casino's en dat ze een spannende gokervaring bieden, waarover u meer kunt vinden op https://onlinecasinosnl.com/casino-bonus/. De stad Nieuw-Volendam is geen uitzondering op deze trend, en er zijn nu verschillende online casino's beschikbaar voor spelers daar. Bezoekers kunnen een verscheidenheid aan online casino's vinden die spellen aanbieden zoals gokkasten, roulette, blackjack en poker. Naast online casino's zijn er ook veel goede fysieke casino's die goed verlicht zijn en ruime gokruimtes hebben met comfortabele stoelen en tafels. Sommige casino's hebben ook grote LCD-schermen waarop de actuele speluitslagen te zien zijn. Online casino's zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en de stad heeft verschillende opties voor spelers. Of u nu op zoek bent naar een veilige en beveiligde online casino ervaring of uw geluk wilt beproeven op enkele van de grootste en beste merken in de business, u zult vinden wat u nodig heeft in Nieuw Volendam.


Nieuw-Volendam in beeld


Laatste nieuws

Ondernemend nieuws

Laatste vacatures

Meest gelezen

Laatste reacties

text ankor text

Ook hier adverteren?
Weer

 

Poll

Dowiedz si? o najnowszych wydarzeniach w Edam-Volendam, od wydarze? spo?ecznych po polityk? miejsk?, aby nad??y? za biciem serca tego malowniczego regionu. Ale emocje na tym si? nie ko?cz? – dla tych, którzy szukaj? innego rodzaju przygody, nasza platforma p?ynnie ??czy geograficzne podzia?y, daj?c wgl?d w legalne kasyno polska. B?d? na bie??co z dynamicznym krajobrazem gier hazardowych w kasynach, zmianami regulacyjnymi i ofert? rozrywkow? w Polsce. Od ol?niewaj?cych ?wiate? warszawskich kasyn po strategiczn? atrakcyjno?? sto?ów do blackjacka i pokera, nasza strona internetowa informuje Ci? o kwitn?cej bran?y legalne kasyno polska. Niezale?nie od tego, czy jeste? urzeczony beztroskim urokiem Edam-Volendam, czy kuszony t?tni?cym ?yciem ?wiatem polskich kasyn, nasza strona internetowa b?dzie dla Ciebie miejscem, w którym znajdziesz ró?norodne informacje i do?wiadczenia.