Vandaag geopend: 08.00 - 10.00

FC Volendam verspeelt overwinning na sensationele slotfase

FC Volendam heeft zondagmiddag een overwinning tegen NEC verspeeld: het werd 3-3. In een boeiend duel had kwam de uitclub twee keer op voorsprong, maar gaf die steeds uit handen. Het gelijkspel voelde bij de ploeg van Matthias Kohler als een nederlaag, gezien het feit dat die meer dan een helft tegen tien man speelde. Al met al verdiende deze wedstrijd geen winnaar. Na een hachelijke slotfase liep het in blessuretijd uit op een remise.

n

Door: Laurens Tol

NEC moest het doen zonder zijn aanvaller Bas Dost, die vorige week uitviel met hartproblemen. Volendam begon fel aan de wedstrijd, maar liep al snel tegen een 1-0 achterstand aan door een grote fout van doelman Mio Backhaus. Zijn pass kwam in gevaarlijke positie in de voeten van NEC-speler Koki Agawa. Pech voor de uitclub.

Daarna brak een wat rustige fase aan in de wedstrijd, NEC maakte zich niet druk. Na een kwartier spelen begon het tijdrekken al. In de tweeëntwintigste minuut leek het 2-0 te worden, na een mooie steekbal die door de Volendam-verdediging spleet. De spelers van de uitclub appelleerden al direct voor buitenspel en bleken daar gelijk in te hebben. De VAR in Zeist keurde de goal af, waardoor het Nijmeegse feest niet doorging. De ploeg van Matthias Kohler had nu wel alle redenen om gewaarschuwd te zijn. Het oogde verdedigend kwetsbaar bij het team.

NEC ging daarna half op zoek naar mogelijkheden om alsnog uit te lopen in de score. Volendam probeerde soms ook aan te dringen, maar was daarin tegen de dertigste minuut niet succesvol genoeg. De club viel meestal aan via de linkerkant, via George Cox en Darius Johnson. In de vierendertigste minuut scoorde Volendam plotseling. Cox gaf de bal voor op Robert Mühren, die in eerste instantie op de lat kopte. In tweede instantie was het wel raak. NEC-verdediger Bram Nuytinck gaf hem alle ruimte om te scoren. De clubs stonden weer op gelijke hoogte, wat weer een wat meer open wedstrijd beloofde.

In de zevenendertigste minuut kreeg NEC-er Elayis Tavşan bij de zijlijn zijn tweede gele kaart en moest het veld verlaten. Met nog meer dan een helft te gaan, kreeg Volendam alle gelegenheid om tegen tien man voor de overwinning te spelen. Niet in het minste, omdat NEC ook nog de wedstrijd van donderdagavond tegen Roda JC in de benen had. Bij de thuisclub ontstond daarna enige frustratie over een niet toegekende strafschop wegens hands, iets waar Volendam normaal gesproken bij gebaat is. De meegereisde supporters vierden al feest alsof de buit al binnen was. De ruststand was 1-1.

De verwachting van de tweede helft was dat Volendam zou gaan aanvallen, NEC zou afwachten. Daar geheel tegenin was het de thuisclub die binnen twee minuten bijna de 2-1 maakte, maar Backhaus reageerde correct. Een sproei-regentje versterkte op dat moment de herfstachtige omstandigheden in stadion De Goffert.

In de achtenvijftigste minuut deelde Volendam een speldenprik uit aan de thuisclub. Uit een voorzet van Bilal Ould-Chikh kopte Johnson in de handen van Jasper Cillessen. Het aanvalspel moest duidelijk nog scherper om een overwinning te behalen. Na ongeveer een uur spelen schoot Milan de Haan van afstand bijna raak, maar miste net de scherpte. Volendam werd dreigender. Het NEC-publiek begon te fluiten vanwege het vele balbezit van de gasten.

In de zevenenzestigste minuut bracht trainer Kohler onder meer Ibrahim Kadiri binnen de lijnen om het de NEC-verdediging moeilijker te maken. Tegen de zeventigste minuut kreeg Agawa een wel heel grote mogelijkheid om de thuisclub alsnog op voorsprong te zetten, maar kwam net wat lengte tekort. Daarna kregen de Nijmegenaren nog twee grote mogelijkheden om te scoren, die allebei geen doel troffen. Deze fase was duidelijk voor hen.

In de achtenzeventigste minuut schoot De Haan prachtig binnen in de linkerhoek: 1-2 voor FC Volendam. Tegen de tien van NEC lagen drie punten in het verschiet. De thuisclub probeerde daarna in allerijl de achterstand weer recht te zetten. Volendam moest nu volwassenheid tonen en de wedstrijd zonder kleerscheuren uitspelen. Dat gebeurde niet, want in de laatste minuut van de officiële speeltijd kreeg de thuisclub een strafschop om op gelijke hoogte te komen en deed dat.

Volendam kreeg nog zes minuten blessuretijd om alsnog voor de winst te kunnen gaan en deed dat. Twee minuten voor het eind kreeg het nog een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied. Een grote kans dus om alsnog te scoren en dat gebeurde: Calvin Twigt schoot een vrije trap binnen: 2-3. De FC Volendam-bank sprong op, de goal werd gevierd alsof hiermee een beker werd gewonnen. In de laatste minuut kreeg NEC ook nog een corner, het bleef spannend. Daaruit werd raak gekopt: 3-3. Die score bleef staan.