Algemeen

Pand van Behandelcentrum ondergaat een volledige upgrade

Het pand aan de Heideweg, waarin nu het Behandelcentrum van het Dijklander Ziekenhuis, verschillende huisartsen-praktijken, een apotheek en diverse andere zorgverleners gevestigd zijn, ondergaat momenteel een grondige verbouwing en upgrade.


Het pand is in december 2019 door investeerders aangekocht en wordt beheerd door Heidi Konter en Liza Smit-Sier van Helder in Vastgoed. Het gebouw stond voor een deel leeg en ondergaat nu van onder tot boven een totale renovatie. Het wordt opnieuw ingedeeld voor bestaande en nieuwe huurders. Uniek is dat deze verbouwing in nauwe samenwerking tussen de huurders en Helder in Vastgoed wordt uitgevoerd. Een deel van dit grootscheepse project is al in de afwerkingsfase gekomen.

Gehele pand ingevuld met huurders
De tweede verdieping van het pand is totaal “op de schop gegaan”. Hier was een complete operatieafdeling gesitueerd, die jarenlang ongebruikt is geweest.
De huisartsenpraktijk Pasdeloup-de Vries gaat verhuizen naar de tweede verdieping aan de “Bowling-kant”. Daar hebben de operatiekamers, verkoever-ruimtes en ziekenzalen plaatsgemaakt voor een lichte, ruime huisartsenpraktijk met comfortabele wachtkamers, spreekkamers en behandelruimtes. Op dit moment wordt hier de laatste hand aan gelegd. Vanaf 27 september gaat de nieuwe praktijk open.
Aan de zuidzijde van de tweede verdieping komt een fysiotherapie-praktijk met revalidatieruimte. Hier zal ook een cosmetische praktijk worden gevestigd: ‘Margaritha Medische Consult’ en deze gaat op 1 oktober open.
Ook de eerste verdieping wordt compleet gerenoveerd. Verschillende poliklinieken van het Dijklander Ziekenhuis waren hier al aanwezig, maar in de zeer nabije toekomst zal het aantal disciplines verder worden uitgebreid, zodat nog meer verschillende specialismen in Volendam aanwezig zijn. Nieuw is bijvoorbeeld dat ook de reumatoloog hier spreekuur houdt. Hierbij zal samenwerking worden gezocht met de fysiotherapiepraktijk en de eveneens in het pand gevestigde praktijk voor podotherapie.
Verder zullen bij de renovatie van de poliklinieken op de eerste verdieping een röntgen- en echografiekamer worden gerealiseerd, met de nieuwste apparatuur.
De praktijk van huisarts dokter Ridha en de Pijnpoli van het Dijklander Ziekenhuis blijven gevestigd aan de zuidzijde van de eerste verdieping. Ook thuiszorg-
organisatie EVEAN zal hier haar intrek nemen. De bovenverdiepingen zijn uitstekend bereikbaar. Naast een ruim trappenhuis zijn er twee liften.
Op de begane grond vinden ook een grondige renovatie en herindeling plaats. De praktijk van dokter Iflé wordt twee keer zo groot en geheel vernieuwd. De podotherapie praktijk zal verhuizen naar de huidige plek van de verloskundigen. De verloskundigenpraktijk wordt vernieuwd en krijgt een vier maal grotere oppervlakte dan nu. Daardoor ontstaat voor de verloskundigen ook ruimte voor het geven van cursussen. De apotheek blijft op dezelfde plaats.

Ambulancepost komt weer in Volendam
Een grote wens gaat in vervulling: in het behandelcentrum komt een Ambulance-post. Het wordt een voorwaartse wachtpost van het Dijklander Ziekenhuis. De eigenaren van het pand hebben een bijdrage in de kosten gedaan om dit te kunnen realiseren. Het is voor Volendam een geweldige voorziening.
Hierbij is men grote dank verschuldigd aan Fred Sier, hoofd van de Veiligheidsregio afd. Ambulance. Na 30 jaar krijgen we dus weer de ambulance terug in het dorp. Dat is een verheugende ontwikkeling.

Misschien komt er ook een hospice bij
Er is in Edam-Volendam ook grote behoefte aan een hospice. Hiermee is men volop bezig en er is goede hoop dat het gaat lukken. Alle betrokken partijen, de gemeente en zorginstellingen zijn in gesprek om een hospice te realiseren achter het behandelcentrum. Zodra er meer nieuws over te melden is, komt men hierop terug.

Hergebruik materialen
Het ‘Behandelcentrum Oost’ bestaat nu 18 jaar en krijgt na de overname een volledige upgrade. Bij de verbouwing heeft men enorme kostenbesparingen weten te realiseren, mede door hergebruik van materialen. Na de sloop en het strippen, zijn alle deurkozijnen, deuren en meubilair verwerkt in de nieuwbouw. Er zijn ook grote investeringen gedaan om energiebesparingen te realiseren. Momenteel wordt een grote technische installatie, die nodig was voor de operatiekamers op de tweede verdieping, ontmanteld en afgevoerd. Het ligt in de bedoeling om deze kostbare installatie elders op te bouwen, bijvoorbeeld in een ziekenhuis in Afrika. De installatie is in de afgelopen 18 jaar nauwelijks gebruikt en dus zo goed als nieuw.
Eén ding is zeker, na de grondige renovatie beschikt Volendam over een modern en toekomstbestendig zorg- en gezondheidscentrum, waarin de eerste- en tweedelijns gezondheidszorg breed beschikbaar zijn.

 

|Doorsturen

Uw reactie