
Dit is waarom sommige auto’s niet door de APK komen
Of je nu Anny Schilder, Jan Smit of zelfs Piet Veerman bent, iedereen in Volendam met een wagen zal moeten geloven aan de APK. Dus laten we eens kijken wat de meest voorkomende redenen zijn waardoor auto’s niet vlekkeloos door deze periodieke keuring komen.
Bekendste problemen tijdens een APK-keuring
Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je auto niet door de APK komt. Dit is dan ook de reden dat je het beste kiest voor een betrouwbare APK in Volendam. Vakgarages zijn er tenslotte om je wagen van tevoren na te lopen en eventuele problemen te verhelpen. Naderhand ontvang je dan netjes het keuringsrapport, zodat je precies weet hoe je auto ervoor staat en waar je eventueel op moet letten.
Er zijn echter een aantal dingen die er vaker voor zorgen dat een auto niet goedgekeurd wordt. Hier kun je zelf als Volendamse autobezitter alvast extra op letten. We beginnen even met de banden. Deze zorgen namelijk behoorlijk vaak voor problemen, denk aan een versleten profiel of slijtage. Ook kan schade door het rijden op stoepranden zorgen voor een afgekeurde auto, evenals een te lage bandenspanning. Hoewel dit vervelend is, is het wel een probleem dat snel en eenvoudig kan worden opgelost.
Het tweede auto-onderdeel dat vaak voor problemen zorgt tijdens een keuring zijn de remmen. Denk aan remmen die onvoldoende functioneren door roestvorming, wederom slijtage en problemen met de remslang. Het is een zeer belangrijk onderdeel, en tevens een goed punt om op te letten als je een auto wil aanschaffen en je occasions in Volendam gaat bekijken.
Een derde punt dat vrijwel even vaak als de remmen leidt tot een afgekeurde wagen, is de verlichting. De oorzaken lopen uiteen, van niet juist afgestelde verlichting tot lampen die het gewoon niet doen. Dit laatste is iets waarvan we je aanraden om dit zelf regelmatig even te controleren en na te lopen of alle verlichting nog goed functioneert. Vergeet hierbij naast de koplampen, niet het grootlicht, het remlicht, de mistverlichting en knipperlichten.
Overige problemen tijdens een APK
Een vierde veroorzaker van problemen heeft te maken met het stuur. Waarbij het varieert van kapotte aandrijfashoezen tot uitgedroogde rubbers. Hoewel het minder vaak voorkomt, is het iets dat vrijwel altijd tijdens een onderhoudsbeurt aan het licht komt.
Overige redenen die slechts af en toe tot problemen leiden hebben vaak betrekking op de veren en de uitlaat. Bij veren denken we al snel aan de schokdempers, wat een behoorlijke kostenpost kan zijn aangezien dit een vrij tijdrovende reparatie is. Evenals de uitlaat, wat een minder grote kostenpost is maar wel een specialistisch oog vereist.
Extra tips
We sluiten af met een aantal praktische tips, waarmee je er zelf voor zorgt dat je auto goed onderhouden blijft. Voer deze checks eens in de paar maanden uit en voordat je op vakantie gaat. (Doe dit als je auto volledig is afgekoeld).
- Controleer het oliepeil regelmatig en vul dit indien nodig aan. Informeer de garage als je auto veel olie verbruikt
- Doe hetzelfde voor de koelvloeistof
- Vervang de rubbers van de ruitenwissers, bijvoorbeeld als ze zijn uitgedroogd
- Behandel kleine roestplekjes, zodat deze zich niet kunnen uitbreiden