Algemeen

Aanstaande zaterdag ‘Schokker Verhalenmarkt’ in het Volendams Museum

Aanstaande zaterdag 5 november vindt in het Volendams Museum de zogenaamde ‘Schokker Verhalenmarkt’ plaats. Historicus en schrijfster Eva Vriend kennen we van het boek ‘Eens ging de zee hier te keer’. Met haar boek was zij tevens de inspirator van de prachtige documentaire-serie met dezelfde naam, die we op de zaterdagavonden in de maand juni op tv hebben gezien. Zij wil nu een boek gaan schrijven over het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland en dan speciaal over de bewoners die indertijd, in mei 1859, op last van de regering hun eiland moesten verlaten.

Het gezin van Cornelis de Boer, ‘de Corn’ en Aaltje Kluessien met de aangetrouwden. In de familie waren 2 priesters. Via moeder Aaltje zijn de kinderen en verdere nakomelingen verwant aan leden van de familie Kluessien, die in 1859 van Schokland kwam.

Een aantal Schokker families is toen naar Volendam gekomen, zoals de families Bien, Konter, Sul, Visscher/Visser, Mastenbroek, Kluessien, Mossel, Kwakman ‘Ballap’ en Smit ‘van Diene’. Zij moeten hier intussen duizenden nakomelingen hebben. Eva Vriend is op zoek naar de verhalen over hun aankomst in Volendam. Hoe werden ze ontvangen, werden ze meteen geaccepteerd door de bevolking, hoe verliep de inburgering, wat is hun invloed geweest op het reilen en zeilen in Volendam en op hun latere generaties ? Het kunnen dus ook verhalen zijn van voorouders uit de tweede, misschien wel derde generatie. Mogelijk bestaan er nog objecten, voorwerpen en/of documenten, die zijn nagelaten door een Schokker bessie of een Schokker bap. Een specialist uit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen komt die dag ook naar het museum om Schokker voorwerpen en documenten te beoordelen. De bekende fotograaf Marco Bakker is aanwezig om van Schokker nazaten, op vrijwillige basis, een mooie portretfoto te maken. Het Schokker Koor zal tussendoor en aan het eind enkele oude Schokker liederen ten gehore brengen.

Programma en tijdschema van zaterdag 5 november
Het museum opent die dag gewoon op de normale tijd om 10.00 uur. Eva Vriend begint om 11.00 uur met een introductie over Schokland, over de bewoners en het leven op het eiland. Om 11.30 uur wil zij heel graag de Schokker nazaten ontmoeten, die nog iets kunnen vertellen over hun Schokker voormoeder of voorvader, bap en/of bessie. Men kan door een oud Schokker bessie of Schokker bap nagelaten voorwerpen en documenten laten beoordelen. Gedurende de hele dag zal in de filmzaal een video worden vertoond. Om 12.30 uur is de afsluiting, die wordt verzorgd door het Schokker Koor met enkele oude Schokker liederen. En gedurende de hele dag, dus ook ’s middags, kan men de Schokland-expositie bezoeken.

Ontelbaar veel Schokker nakomelingen in Schokland-expositie in het Volendams Museum
Tot en met zondag 13 november is in het Volendams Museum nog de expositie te zien over het voormalige eiland Schokland. Het gaat daarin vooral over de ontelbaar veel nakomelingen van de Schokker families die in 1859, gedwongen door de regering, hun eiland moesten verlaten en zich op Volendam hebben gevestigd. We hebben ze hierboven al genoemd: Bien, Konter, Sul, Visscher/Visser, Mastenbroek, Kluessien, Mossel, Kwakman ‘Ballap’ en Smit ‘van Diene’. Zij kwamen van Emmeloord, de overwegend katholieke buurtschap aan de noordkant van het eiland. Daar was ook de vissershaven waar de contacten met de vissers en de andere bewoners moeten zijn ontstaan.
Verder wordt getoond, waarom de regering wel tot de beslissing móest komen, om het eiland te laten ontruimen. En het gaat over de klederdracht die de Schokkers meebrachten van hun eiland. Rond de tijd van de ontruiming in 1859 vertoonde die op een aantal onderdelen overeenkomsten met de toenmalige Volendammer dracht. Een bezoek aan deze expositie in het Volendams Museum is daarom zeer zeker de moeite waard. Voor de vele nakomelingen van de Schokker families die in 1859 naar Volendam kwamen is een bezoek eigenlijk een ‘must’ ! Bij een bezoek kan men in het museum nog nader geïnformeerd worden over de Schokker afkomst of over een mogelijke Schokker afkomst. Zelfs kan men een stamboom laten samenstellen, waarin de Schokker voorouders zijn opgenomen. De expositie in het museum duurt nog tot en met het weekend van 12 en 13 november.

Jan Schilder Vik, Pegasusstraat 25, 1131 NA Volendam, tel. 362216, e-mail: jan.schilder1@ziggo.nl

 

Steun het Volendams Museum met een vrijwillige bijdrage!

Klik hier om een donatie te doen

Het gezin van Kees Bien en Aagje Molenaar, dat indertijd aan het Zuideinde woonde. Uit dit gezin stammen onder andere de families Tol ‘Schar’, Schilder ‘Bok’ van de Kloosterbuurt. De familienaam Bien is een echte Schokker naam.

Het gezin van Kees Sul en Jannetje Smit ‘Bokkum’ van het Zuideinde. De meiden zijn in de meerderheid. Ook de voorouders van de familie Sul en tegenwoordig ook Silven, kwamen in mei 1859 van Schokland naar Volendam.

|Doorsturen

Uw reactieNieuw-Volendam in beeld


Laatste nieuws

Ondernemend nieuws

Laatste vacatures

Meest gelezen

Laatste reacties