Algemeen

Cedella Steur woont en werkt als professioneel danseres in het Chinese Beijing

‘Alleen op reis en dan meteen naar zo’n grote onbekende stad’

Cedella Steur was nog nooit buiten Europa geweest. Nu woont en werkt ze al ruim een maand in miljoenenstad Beijing, de hoofdstad van China. Als professioneel danseres nog wel. Het is voor de 21-jarige Volendamse een droom die uitkomt. Al heeft ze het ook niet altijd even gemakkelijk. ,,Vooral de eerste weken waren heel zwaar en moeilijk.”

Een paar maanden geleden was ze samen met een vriend uiteten in Amsterdam, toen ze op Instagram een oproep voorbij zag komen. Er werden internationale dansers gezocht om grote Chinese artiesten te begeleiden in Azië. Vanwege de internetcensuur in China maken de meesten van hen geen gebruik van populaire sociale media als Instagram en Facebook. De betreffende artiesten die dat wel doen, beschikken over vele miljoenen volgers. Niet de minsten, dus.
Voordringen
Voor Cedella kwam de oproep op een ideaal moment. Ze was afgestudeerd als uitvoerend danser en wilde niets liever dan fulltime met haar vak bezig zijn. In Nederland was dat lastig. Vooral de laatste tijd kwamen er niet veel interessante dingen op haar pad. ,,Voor mijn gevoel was ik heel veel aan het geven en kreeg ik er weinig voor terug”, vertelt ze vanuit haar appartement in Beijing. ,,Toch heb ik besloten om mezelf fulltime op het dansen te blijven richten. Dat is waar ik gelukkig van word.”
De kans dat ze zou worden geselecteerd voor een trip naar China, was klein. Maar Cedella besloot zich er wel voor aan te melden. Niet geschoten is altijd mis. ,,Ik had toch niets te verliezen.”
Ze kreeg verrassend snel een reactie. ,,Of ik mijn cv wilde opsturen, met een filmpje erbij. Een paar dagen later kreeg ik te horen dat ik was uitverkozen. In eerste instantie dacht ik: zo, dat ging wel heel gemakkelijk. Maar daarna hoorde ik dat er via sociale media grondig onderzoek naar me was gedaan. Degenen die mij wilden boeken, wisten bijna alles over me en hebben op basis daarvan gevraagd aan de mensen in China of ze interesse hadden in mij. Wat een eer.”
Ze werd aangenomen, samen met vijf meiden en vier jongens van over de hele wereld. Cedella trad in dienst bij dansbedrijf SDT. Midden maart stapte ze in het vliegtuig. Het avontuur tegemoet. ,,In het vliegtuig dacht ik al: waar ben ik beland? Alleen op reis en dan meteen naar zo’n grote onbekende stad. En dan zijn die Chinezen ook nog eens een apart volk. Ze spugen op straat, boeren in je gezicht, dringen voor, staren je aan, maken foto’s van je. Daar moest ik wel even aan wennen.”
Vooral de eerste dagen waren heftig. Cedella had last van een cultuurshock. ,,Ik voelde me heel eenzaam in die grote stad. Je weet niet waar je heen moet en de taalbarrière maakt het leven er niet makkelijker op. Weinig mensen in deze omgeving spreken Engels. Ik heb een vertaalapp, maar die wordt vaak ook niet begrepen. Met eten is dat bijvoorbeeld heel lastig. Er zijn wel plaatjes, maar daarop zie je niet precies wat erin zit. Aangezien ik geen vlees eet, is dat best een uitdaging.”
Aandacht
Gelukkig is ze inmiddels gesetteld en gewend aan de gebakken rijst met avocado. Ze verblijft met nog vijf andere dansers in een appartement in een buitenwijk van Beijing. Cedella heeft een werkvisum en een contract voor drie maanden gekregen. Mocht de samenwerking aan beide kanten bevallen, kan het dat ze langer in China blijft wonen en werken. ,,We repeteren veel en treden regelmatig op. Soms gaat dat om een tv-show, soms om een show met publiek erbij. Het is trouwens niet zo dat we de artiesten vaak zien voorafgaand aan een optreden. Meestal maken wij een videoclip. Die wordt dan opgestuurd naar de band, zodat zij weten wat ze moeten doen qua choreografie.”

‘In het vliegtuig
dacht ik al:
waar ben ik beland?’

Ze zegt het even tussen neus en lippen door: dansen in een tv-show. Maar vooral in China is dat niet zomaar wat. Er kijken miljoenen mensen naar. ,,Onze dansgroep is heel internationaal, dus wij vallen erg op tussen al die Chinezen en trekken daardoor de aandacht. Dat merk je ook op social media. De fans van die artiesten proberen te checken wie je bent en waar je vandaan komt.”
Cedella en haar danspartners zijn ook al in Shanghai en Hangzhou geweest voor optredens. En er staat nog meer moois op de planning. ,,Het is best bijzonder allemaal. Natuurlijk is het niet altijd zo rooskleurig als het lijkt, maar ik vind het tot dusver een prachtige ervaring. Wie maakt dit ooit mee?”
Energie
De manier van werken is wel totaal anders dan Cedella in Nederland gewend was. Ze heeft het onderschat, bekent ze. ,,Je wordt elke keer weer op een andere manier verrast. Dan denk je dat je de manier van lesgeven net begrijpt, maar dan is het toch weer anders en kom je in een valkuil terecht waarbij je denkt: het is me weer niet gelukt vandaag. Je leert elke dag nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen, bent aan het reflecteren, incasseert kritiek...”

‘In Nederland is het normaal
dat je een vraag stelt
als je iets niet begrijpt.
Hier vinden ze dat niet echt chill’

Het kost al met al flink wat energie. En het dansniveau is hoger dan in Nederland. ,,Vooral de uitvoering”, vult ze aan. ,,Alles moet perfect, tot in het kleinste detail. In Nederland is het normaal dat je een vraag stelt als je iets niet begrijpt. Hier vinden ze dat niet echt chill. Je moet gewoon volgen en doen. Iedereen traint kei- en keihard. Ik begin er nu pas een beetje aan gewend te raken.”
Ze sluit een langer verblijf in China niet uit. De ene week zegt ze ja, de andere week nee. ,,Eigenlijk kan ik nu nog geen afgewogen keuze maken, omdat ik net pas een beetje gewend ben en er nog een hoop coole dingen aankomen. Stel dat ik langer mag blijven, dan maak ik waarschijnlijk wel de nieuwjaarshow mee. Dat is dé show van het jaar, waar ze nu al over praten. Dan ben je dus elke dag van ’s morgens tot ’s nachts bezig met dansen. Het zijn knettergekke dagen. Non-stop doorgaan. Ik zou het wel gaaf vinden om daar bij te zijn.”
Af en toe mist ze het thuisfront wel. Gewoon, de kleine dingetjes. Het thuiskomen. Het vertellen hoe de dag was. In China spreekt ze voornamelijk Engels met haar collega’s. Vanwege het tijdverschil en de internetcensuur in het Aziatische land is het soms lastig om contact te leggen met haar familie en vrienden in Nederland. Maar ze weet waarvoor ze het doet. Deze onbetaalbare ervaring kan zomaar van doorslaggevend belang zijn voor het vervolg van haar carrière. ,,Sinds ik in China ben, krijg ik ook opeens heel veel werk aangeboden in Nederland. Ze zien natuurlijk dat ik hier gave dingen onderneem en daardoor willen ze weer wat van je. Ach, zo werkt het wereldje nu eenmaal. Ik hoop in elk geval dat deze trip me, ook met het oog op de toekomst, nog veel moois gaat brengen.”

 

|Doorsturen

Uw reactie