't Bottertje
Lid worden
't Bottertje
Lid worden

Algemeen

Dirkjan Tol als crewlid van The Ski Week naar Amerikaans Aspen: ‘Dit is echt iets voor mij’

De wereld over, nieuwe mensen ontmoeten en plezier maken

Dirkjan Tol was net twee weken thuis toen hij afgelopen zaterdag weer op het vliegtuig stapte. Dit keer ging de trip naar het Amerikaanse Aspen. Twee jaar geleden heeft de 25-jarige Volendammer zijn hart verloren aan reizen en dan met name de evenementen die worden georganiseerd door de mensen achter The Yacht Week en The Ski Week. Hij is nu voor de tweede keer als crewlid aanwezig bij The Ski Week en maakt er de gekste dingen mee. ,,Vorige maand stond ik opeens met iemand van de Brenninkmeijer-familie te praten. Zonder dat ik het door had.”

Door zijn vrienden wordt hij soms gekscherend ‘Jezus’ genoemd. Vanwege zijn uiterlijk natuurlijk. Lang haar, volle baard. Dirkjan kan er wel om lachen. Hij weet van zichzelf dat hij niet het stereotype Volendammer is. Hij wil meer dan alleen de standaard ‘zuipvakanties’ naar plaatsen als Mallorca en Ibiza. Hij wil zo veel mogelijk nieuwe mensen en culturen leren kennen, de wereld over. Of hij nu in zijn eentje op reis gaat of met iemand die hij via social media heeft opgetrommeld, maakt hem niet uit. Al hebben evenementen als The Yacht Week en Ski Week sinds twee jaar wel zijn voorkeur.

Feesten
De concepten zijn ooit bedacht door een groepje vrienden. Het doel van beide evenementen is simpel: de aanwezigen moeten de mooiste week van hun leven beleven. The Yacht Week vindt plaats in de zomer. Hierbij huur je samen met je vrienden een week lang een zeiljacht en vaar je met een schipper van de organisatie mee op een van de routes langs verschillende kusten. Het evenement is uitgegroeid tot een succesnummer waar jaarlijks honderden mensen van over de hele wereld aan deelnemen. Er wordt van alles uit de kast getrokken om het de bezoekers naar de zin te maken; van yogasessies tot nachtzeiltochten. Maar er wordt bovenal met elkaar gefeest.
The Ski Week wordt, hoe kan het ook anders, in de winter gehouden. Dit concept is vier jaar geleden door dezelfde ondernemers bedacht als een variant op The Yacht Week. Het zijn vergelijkbare evenementen. The Ski Week is als het ware een skivakantie, maar dan met honderden mensen van tussen de 20 en 40 jaar die allemaal dezelfde doelen hebben: plezier maken, feesten en mensen leren kennen. Oh ja, en skiën natuurlijk.

Religie
Dirkjan vertelt op een zonovergoten terras in Amsterdam over hoe het voor hem is begonnen. ,,Mijn verkering was net uit toen een vriend me vroeg of ik zin had om mee te gaan naar de Yacht Week. Ik dacht eigenlijk meteen: waarom niet? Vervolgens zijn we dus die kant op gegaan, twee jaar geleden. En dat heeft zo’n grote impact gehad op mijn leven. Toen ik aan het einde van de week aan mijn moeder wilde uitleggen hoe mooi het was, voelde ik mijn stem trillen. Dit was echt iets voor mij.”

‘Toen ik aan het einde
van de week aan mijn moeder
wilde uitleggen hoe mooi het was,
voelde ik mijn stem trillen’

Dirkjan was samen met drie vrienden. Ze stapten op in het Kroatische Split en deelden een boot met vier meiden. Twee uit Duitsland en twee uit de Verenigde Staten. ,,Dat kwam mooi uit”, zegt Dirkjan met een glimlach. ,,Ik vind het geweldig om nieuwe mensen te ontmoeten en te vragen naar hun levensverhaal. Dat kan soms best persoonlijk zijn, maar juist dan krijg je vaak de mooiste gesprekken. Hoe zijn ze opgegroeid? Zijn ze gelovig? En waarom? Dat soort dingen. Zelf ben ik super-atheïstisch, maar ik heb er wel respect voor. Ik denk dat de wereld heel saai zou zijn zonder religie. Het voegt iets toe. Goede én slechte dingen.”

Brenninkmeijer
Het zijn over het algemeen welgestelde mensen die beide evenementen bezoeken. Als je niet al te gek doet, ben je rond de 1200 euro kwijt voor een weekje zeilen. ,,Je ontmoet mensen die op Wall Street werken, advocaten, piloten”, somt Dirkjan op. ,,Zo raakte ik laatst ook in gesprek met een jongen die Maurits Bren heette. De mensen in zijn omgeving noemden hem ‘Mootje’. Hij bleek Nederlands, Engels, Duits, Spaans én Portugees te spreken. Hij vertelde dat hij was opgegroeid in Londen en overal ter wereld heeft gewoond. Op een gegeven moment liepen we naar zijn auto. Dat was zo’n dikke Jeep. Die was van zijn moeder, vertelde hij. Ik vroeg hem wat zijn vader dan wel niet deed. Die werkt bij C&A, zei Mootje. Wat bleek? Zijn vader is de eigenaar van C&A. Mootje had zijn naam afgekort tot Bren, maar heet eigenlijk Brenninkmeijer en is dus onderdeel van de rijkste familie van Nederland. Ik zeg: ouwe pik, dat had je wel even eerder kunnen zeggen. Dat soort mensen loopt daar dus rond. En ze gedragen zich doodnormaal.”

Relatie
Die eerste Yacht Week werd onvergetelijk en veranderde Dirkjans leven. Naast bijzondere herinneringen hield hij er ook een tijdelijke vriendin aan over. ,,Ze kwam uit Split. Na de Yacht Week hebben we contact gehouden en ben ik uiteindelijk haar kant op gegaan. Twee maanden later nog een keer. Zo ontstond een relatie met een meid uit Kroatië.”

‘Veel mensen denken dat er altijd
iets intiems moet gebeuren
als een jongen en een meid
samen op pad zijn’

Het hield een jaar stand. ,,Het eindigde ergens in juli. Daarna heb ik via social media gevraagd of er iemand zin had om een reis te maken. Die Duitse meid met wie ik tijdens de Yacht Week op de boot zat, had nog niets geboekt en wilde graag een verre reis maken. Toen zijn we samen gegaan. Twee weken na dat bericht op social media vlogen we naar Bali voor achttien dagen. We hebben een geweldige tijd gehad samen. En puur als vrienden, hè. Veel mensen denken dat er altijd iets intiems moet gebeuren als een jongen en een meid samen op pad zijn, maar dat hoeft echt niet altijd.”
Zo leerde de Volendamse avonturier nog wel meer mensen kennen. Tammy, bijvoorbeeld. Een meid uit Taiwan die al vijf jaar in Amsterdam woont. Zij heeft er indirect voor gezorgd dat Dirkjan nu als crewlid van The Ski Week in de Verenigde Staten bivakkeert. ,,Na iedere Yacht Week organiseert Tammy een leuk weekend in Amsterdam voor alle crewleden. Ze vroeg ons of wij Volendammers ook wilden komen, omdat we dichtbij wonen. Zodoende zijn we toen dus die kant op gegaan. Dan ontmoet je weer zoveel mensen. Net als een van mijn vrienden was ik al snel overtuigd om dit jaar ook naar The Ski Week in Oostenrijk te gaan. Dat evenement zou twee weken duren en wij zouden alleen het eerste deel meepakken. Totdat bleek dat ze na die week een tekort aan medewerkers hadden. Doordat ik inmiddels veel organisatieleden kende, werd mij gevraagd of ik een paar dagen extra wilde blijven.”

Bewaker
Over dat aanbod hoefde Dirkjan niet lang na te denken. Hij zit weliswaar in het tweede jaar van zijn hbo-studie werktuigbouwkunde in Alkmaar, maar dat kon nog wel een weekje wachten. Zijn vriend ging terug naar Nederland. ,,Doordat ik de eerste week als gast had beleefd, wist ik ongeveer wat er van me werd verwacht. Ik werd gepolst voor een rol in de bewaking. Alle deelnemers aan de Ski Week verblijven gezamenlijk in een groot complex. De appartementen zijn privé-eigendom en worden gehuurd door de organisatie. Het was mijn taak om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk schade aan die appartementen zou komen. Na de après ski gaan veel mensen immers nog even nazitten. Ik ging van afterparty naar afterparty om de boel in de gaten te houden. Dan maak je overal een praatje en drink je een biertje mee. Het verliep allemaal erg menselijk en soepel. En gelukkig was er weinig schade.”

‘Je ontmoet mensen die op
Wall Street werken,
advocaten, piloten’

Dat bleef de organisatie niet onopgemerkt. ,,Aan het einde van die week, vorige maand dus, zei een van de initiatiefnemers dat hij me er graag bij wilde hebben in Amerika. Ik wist niet wat ik hoorde. Toen hij zei dat de organisatie mijn ticket en kosten zou betalen, was ik helemaal verkocht.”

IJzervlechter
In Aspen wordt de laatste Ski Week van het seizoen gehouden. Vanaf juni begint The Yacht Week weer. Dirkjan weet nu al bijna zeker dat hij er dan weer bij is, als crewlid of gewoon als bezoeker. Het liefst zou hij over een tijdje in dienst gaan bij de organisatie van beide feestweken. Ondanks dat hij nu werktuigbouwkunde studeert. ,,Feit blijft wel dat ik het heel mooi vind om dingen te maken. Ik heb twee jaar bij mijn vader gewerkt als ijzervlechter. Dat vond ik ook geweldig. Het enige wat ik in dat vak jammer vind, is dat de gesprekken meestal vrij oppervlakkig blijven. Dat is bij de Yacht Week en Ski Week wel anders. Misschien ga ik daar wel meer mee doen. Ik hou wel van dat hosten. Mensen vermaken. Ik werk ook nog steeds met heel veel plezier bij Café De Dijk als bijbaantje. Mijn collega’s zeggen vaak dat ik te lang blijf staan bij tafels, maar ik ben nu eenmaal geïnteresseerd in mensen.”
Eerst maar zijn diploma veroveren. ,,En in de tussentijd een beetje de wereld verkennen.”

Foto's: @henrijuvonen, @theskiweek (Instagram)

Foto's: @henrijuvonen, @theskiweek (Instagram)

Foto's: @henrijuvonen, @theskiweek (Instagram)

|Doorsturen

Uw reactie