Vandaag geopend: 08.00 - 17:30

Transcriptiesoftware voor HR: sollicitatiegesprekken analyseren en vastleggen

Human Resources (HR) afdelingen staan voor grote uitdagingen in Volendam. Ze moeten sollicitatiegesprekken voeren en analyseren, maar dat proces is arbeidsintensief. Het is niet alleen belangrijk om de juiste kandidaten te selecteren, maar ook om nauwkeurige notities te maken. Door interview transcriberen en audio naar tekst te gebruiken, kan HR zich nu richten op de essentie: het achterhalen van eigenschappen, vaardigheden en passende competenties bij kandidaten.

Voorheen was het een enorme klus om van elk sollicitatiegesprek een goed verslag te maken. Met automatische transcriptie is het mogelijk om ieder accent of iedere intonatie in schrift om te zetten. HR-medewerkers kunnen de transcripten op een later moment beoordelen, de grootste overeenkomstige patronen eruit halen en zo de meest geschikte kandidaat selecteren. Ze hoeven niet meer op hun gehoor af te gaan, maar hebben direct betrouwbare data beschikbaar.

Daarbovenop biedt transcriptiesoftware de kans om sollicitatiegegevens consistent op te slaan. Het risico dat men relevante informatie mist of verkeerd koppelt aan de sollicitant, neemt sterk af. Hierdoor is het makkelijker om uniformiteit te bewaren. Ook is het eenvoudiger om verantwoording af te leggen over de besluitvorming binnen HR, omdat er altijd een transcript van het gesprek beschikbaar is. Dit geeft vertrouwen bij zowel werkgever als werknemer.

Het interview proces: open vs. gesloten vragen en hun impact

Zodra je gebruikmaakt van transcriptiesoftware, is het belangrijk dat je de inhoud van je interviews goed structureert. De keuze tussen open of gesloten vragen kan hierbij een groot verschil maken. Een open vraag (bijvoorbeeld “Hoe zou je ons merk omschrijven?”) nodigt uit tot uitgebreide antwoorden. Deze antwoorden bevatten diverse invalshoeken die je later kunt terugvinden in de transcriptie.

Gesloten vragen (bijvoorbeeld “Gebruik je onze software dagelijks, ja of nee?”) leveren vooral data op die makkelijker statistisch te analyseren is. Dankzij de transcriptie kun je deze antwoorden achteraf moeiteloos bundelen en ordenen. Toch mist de interviewer soms een stukje diepgang wanneer men enkel gesloten vragen stelt. Daarom worden in kwalitatief onderzoek regelmatig semi gestructureerde interviews afgenomen, zodat open en gesloten vragen elkaar aanvullen.

Met behulp van AI-gestuurde transcriptie kun je de vraagvormen eenvoudig analyseren. Je ziet precies welke vragen tot uitgebreide discussies leidden en welke slechts korte antwoorden opleverden. Dit helpt je om je interviewtechniek te verbeteren en beter te focussen op relevante onderwerpen. Door die optimalisatieslag haal je meer uit je interviews en hoef je minder tijd te besteden aan het uitpluizen van onbelangrijke details.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?