
De Zorgcirkel lanceert uniek leerwerktraject in de regio
ZorgStart: een nieuw begin voor wie wil zorgen
In november lanceert De Zorgcirkel een vernieuwend leerwerktraject in Edam-Volendam: ZorgStart. Speciaal voor mensen die de overstap naar de ouderenzorg overwegen, maar eerst willen ervaren of het werk écht bij hen past. Met persoonlijke begeleiding, een volwaardig salaris en uitzicht op een erkend diploma, biedt ZorgStart niet alleen een volledig betaalde opleiding, maar ook een stevige start richting een betekenisvolle loopbaan in de zorg.
ZorgStart is een unieke combinatie van werken en leren, gericht op de BBL-opleidingen Helpende Plus (niveau 2) en Verzorgende IG (niveau 3). De eerste drie maanden werk je als medewerker zorg en ontdek je in de praktijk of het vak bij je past, mét direct een volwaardig salaris en persoonlijke begeleiding. Pas daarna, vanaf februari 2026, start het schoolgedeelte in een klas met collega’s van De Zorgcirkel. ,,En dat gebeurt in je eigen regio,” legt Addy van Baar uit, coördinerend praktijkopleider. ,,We doen dit echt samen: Edam-Volendam, Purmerend en de Zaanstreek.”
Tijdens deze eerste periode draai je meteen mee op de werkvloer, bijvoorbeeld in de thuiszorg of in een van de verpleeghuizen in Volendam of Oosthuizen. Je leert door te doen: geen theorieboeken, maar direct ervaring opdoen in de praktijk.
,,Het grote verschil met de reguliere BBL-opleiding is dat je eerst ontdekt of het vak bij je past, zonder meteen vast te zitten aan een opleiding van twee jaar,” legt Angelique Moscou uit, coördinerend praktijkopleider in Purmerend. Deelnemers werken 24 uur per week en krijgen vier uur training, waarin onder meer wordt geoefend met digitale systemen, basiszorgtaken en omgaan met mensen met dementie. Elke woensdag is er bovendien een lesdag in Purmerend.
Leren in de praktijk – en van elkaar
,,We verwachten dat mensen het prettig vinden om eerst in de praktijk te ervaren wat het vak inhoudt, zonder meteen aan een opleiding vast te zitten,” zegt Saïda Al Makraini, adviseur leren en ontwikkelen. ,,Ons doel is om mensen duurzaam op te leiden, met aandacht, begeleiding en de ruimte om te ontdekken of dit werk écht bij hen past.”
Een bijzonder element van ZorgStart is de combinatieklas: deelnemers die worden opgeleid tot Helpende Plus en Verzorgende IG volgen samen het traject. Ze leren met én van elkaar, ongeacht hun instapniveau. ,,Zo ontstaat er een dynamische leeromgeving waarin mensen met verschillende achtergronden elkaar aanvullen,” legt Van Baar uit. ,,Het biedt ruimte om te groeien, bij te sturen én om talenten te herkennen die anders misschien onopgemerkt blijven.” Wie start in de richting van Helpende Plus en tijdens het traject blijkt door te kunnen stromen naar Verzorgende IG, kan die overstap maken zonder tijdverlies. Het tempo ligt dus niet vast, je groeit op basis van wat bij je past.
,,Alle opleidingskosten – inclusief boeken – worden volledig vergoed door De Zorgcirkel. Ook ontvangen deelnemers vanaf de start een volwaardig salaris, óók als ze jonger zijn dan 21 jaar”
Belangrijk is dat iedereen zich gezien en gesteund voelt. Daarom zijn er studentcoaches op de werkvloer – ervaren collega’s die naast je staan. Ze bieden niet alleen inhoudelijke begeleiding, maar zorgen ook voor een veilige leeromgeving. Al Makraini: ,,Zij zijn er om je te begeleiden, maar ook om een luisterend oor te bieden. Er is altijd iemand bij wie je terechtkunt.”
‘Als je gemotiveerd bent, ben je welkom’
Deelnemers starten met een contract als medewerker zorg en krijgen, zodra de opleiding in februari begint, een leer-werkovereenkomst. Alle opleidingskosten – inclusief boeken – worden volledig vergoed door De Zorgcirkel. Ook ontvangen deelnemers vanaf de start een volwaardig salaris, óók als ze jonger zijn dan 21 jaar. En de doorgroeimogelijkheden zijn talrijk: ,,Je kunt je specialiseren of doorgroeien naar mbo-verpleegkundige niveau 4, en wie daarna nog verder wil, kan doorstromen naar hbo-verpleegkunde,” zegt Moscou. Enthousiasme en motivatie zijn belangrijker dan ervaring. ,,Of je nu zij-instromer, herintreder, schoolverlater bent of uit een totaal ander vakgebied komt: als je gemotiveerd bent en iets wilt betekenen in de zorg, dan ben je van harte welkom.”
Kennismaken met ZorgStart?
Twijfel je of de zorg iets voor jou is? Bezoek dan een van de informatiebijeenkomsten in de regio. Op 16 juli ben je welkom in Volendam (Nicolaashof), op 14 augustus in Purmerend (Novawhere) of op 9 september in Wormer (Torenerf). De avonden starten om 19.00 uur en eindigen om 20.30 uur. Aanmelden kan via LOsupport@zorgcirkel.nl, of door simpelweg de QR-code te scannen op de website www.werkenbijdezorgcirkel.nl.
,,Als je twijfelt, bel gewoon even,” zegt Van Baar met een glimlach. ,,Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.”
Meer weten of meteen solliciteren? Ga naar www.werkenbijdezorgcirkel.nl