Paradijsvogel Cor Jonk over eten, Kerst, en twee gerechten die hij graag op tafel zet
Zout, liefde en een stevige fundering
Bij Cor Jonk (66) in de keuken is niets strak gepland. Geen kookwekker, geen stappenplan, geen chefshouding. Wel een pruttelende pan die veelbelovend ruikt en een man die weet wanneer hij moet ingrijpen. Zoals hij dat vroeger vroeger op de bouw ook deed. ,,Een goed gerecht is net als metselen,” zegt hij. ,,Je begint met een stevige fundering. En als je denkt: dit wordt niks, dan moet je niet doorgaan.”
Lees het volledige artikel in de NIVO van woensdag 24 december.
Cor deelt alvast een van zijn heerlijke kerstrecepten:
Gado Gado (maaltijd) – 2 à 3 personen
Ingrediënten:
- 2 koppen basmati rijst
- 1 gekookt ei per persoon
- 2 handen taugé
- ½ Chinese kool of 1 hele paksoi
- ½ komkommer
- Nog een groente naar keuze, bijvoorbeeld: 300 g spinazie of 200 g sperziebonen/haricots verts
- Kroepoek voor garnering
Pindasaus: (hoeveelheden zijn richtlijnen, pas aan naar smaak)
- ½ pot pindakaas
- ± 250 ml gekookt water
- 1 eetlepel sambal (bijv. Manis)
- 1–2 cm verse gember, heel fijn geraspt
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 1 eetlepel lichte sojasaus of ketjap asin
- Eventueel gehakte pinda’s
Bereiding:
- Kook de eieren hard. Kook de rijst volgens de verpakking.
- Maak de pindasaus: verwarm pindakaas en water samen, voeg beetje bij beetje water toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg dan de sambal, gember, chilisaus en sojasaus/ketjap toe. Zet apart en verwarm vlak voor het serveren nog even.
- Snijd de komkommer in blokjes en doe samen met de taugé in een vergiet. Zet apart.
- Zet een middelgrote pan op met 3–4 cm water en een theelepel zout.
- Snijd de andere groente: boontjes in stukjes, paksoi stengel apart van het blad.
- Wanneer het water kookt, eerst de harde groente erin, daarna de zachtere groente. Kooktijd naar eigen smaak:
- Sperziebonen en Chinese kool: ± 7 min
- Haricots verts en spinazie: ± 5 min
- Paksoi stengel: ± 4 min (blad korter)
- Giet de groenten af in het vergiet bij de komkommer en taugé. Meng alles goed en laat uitlekken.
- Opmaken: eerst rijst op het bord, groenten erop, pindasaus erover, partjes gekookt ei erbij en tot slot kroepoek erover verkruimelen.
- Ketjap en sambal op tafel zetten voor wie wil.
Eet smakelijk!

