Vandaag geopend: 08.00 - 10.00

De laatste dans voor ballerina Yulanne de Groot

De jaarlijkse End of Season-voorstellingen van dansgroep Introdans vormden afgelopen week tevens het einde van de balletcarrière van Yulanne de Groot als professioneel danseres. De geboren Volendamse (33) kan terugkijken op een prachtige loopbaan, met onder meer voorstellingen in Indonesië, de Verenigde Staten en Rusland. Daar geniet de danser een speciale status. ,,Rusland is een ‘balletland’. In Moskou en Sint-Petersburg behandelden ze je als een superster en na afloop stonden er ook lange rijen voor een handtekening”, zegt Yulanne.

Veertien jaar geleden verhuisde de dochter van Jaap de Groot en Gerda Steur naar Arnhem, waar zij was aangenomen bij Introdans. ,,Na een project op school wist ik dat ik de moderne balletkant op wilde, in plaats van klassiek. Dan blijven er nog twee professionele dansgezelschappen over: Introdans en het Nationaal Dans Theater”, kijkt Yulanne terug. ,,Ik was net afgestudeerd bij de Nationale BalletAcademie voor HBO Dans, deed auditie en kon prof worden bij Introdans.” 

,,We deden vier producties per jaar, waarvan twee vaste programma’s, zoals rond Kersttijd.” Ze toerden niet alleen door de theaters van eigen land. ,,We hebben veel snoepreisjes gemaakt. Tien jaar geleden zijn we door Indonesië en Maleisië getrokken en destijds gingen we twee weken voor vijf shows en had je nog tijd om de cultuur op te snuiven en het land te leren kennen. Dat is inmiddels wel anders. Aks we nu op tour gaan, ga je heen, doe je drie shows achter elkaar en dan ga je weer terug. Dat heeft met budgetten te maken.”

,,Ik heb mooie dingen meegemaakt, zoals een tour door de Verenigde Staten, in steden als Seattle en New York. Ik ben vijf keer in Rusland geweest. In Sint-Petersburg sta je echt in een beroemd theater als het Mariinsky Theater. Dat is heel anders dan wat wij in Nederland gewend zijn. Je verblijft in de mooiste hotels, ze nemen ballet daar erg serieus.”

‘‘Dat stuk was‭ ‬gemaakt voor een wereldberoemde prima ballerina in Rusland en ik vond het een eer dat ik dat als eerste mocht dansen”

,,Ballet is een kunstvorming”, vervolgt Yulanne, ,,maar het is ook gewoon topsport. Je doet twee, drie shows per week en moet daarom zorgen dat je op tijd naar bed gaat, het lichaam goed verzorgen. ‘QUTB’ van Sidi Larbi Cherkaoui staat op nummer één, qua voorstelling. Toen had ik echt het gevoel dat ik mezelf ontwikkelde als danser. Dat was gemaakt voor een wereldberoemde prima ballerina in Rusland en ik vond het een eer dat ik dat als eerste mocht dansen. Daarnaast vond ik de rol van De Dood in ‘De dood en het meisje’ van Ed Wubbe, een klassieker op ons repertoire, erg bijzonder om te mogen dansen.”

Aangezien zij tot de nationale ballettop behoort, kijken jonge dansers naar haar op. Hoewel Yulanne niet het type is dat zichzelf profileert op sociale media. ,,Ik krijg daar zelf niet zoveel van mee. Er komen wel eens scholen kijken of studentes die een les mee komen doen.” Eigenlijk zou zij vorig jaar stoppen, maar toen ging het behoorlijk mis tijdens een voorstelling, op het toneel nota bene. ,,Een jaar geleden hadden we veel shows achter elkaar, in Duitsland en Nederland. Er was een collega uitgevallen, dus haar rol nam ik  ook op me. Ik raakte vermoeid en voorafgaand aan die ene voorstelling voelde ik dat ik uit moest kijken. Toch ging het mis. Ik dacht nog aan een verzwikte enkel en wilde door, maar al snel kon ik er niet meer op staan.”

Zo wilde zij haar prachtige carrière niet eindigen. ,,Na een maandenlange revalidatie stond ik in maart weer op het toneel. En nu heb ik het alsnog mooi kunnen afsluiten. Afgelopen week nam zij in vijf voorstellingen afscheid. Donderdag werden de speeches gedaan, aangezien nog enkele dansers stoppen. En zaterdag was de laatste. Dat voelde heel gek, ik heb er erg van genoten.”

De bedoeling was aanvankelijk dat zij na de zomer in zou stromen op de Johan Cruyff University, voor de Master Sport & Management. ,,Maar die is jammer genoeg uit het programma gehaald, dat is heel erg balen. In de komende tijd ga ik bepalen wat ik ga doen. Met HBO op zak zou ik door kunnen gaan in de balletwereld, als lerares. Maar dat heb ik nooit geambieerd. Maar misschien ga ik het over een tijdje missen. Eerst vakantie vieren. In Italië ga ik nog enkele avonden dansvoorstellingen doen in een open lucht theater. Dat heb ik nooit eerder gedaan.”

Fotogalerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *